İlk Yardım Sertifikası
İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Eğitimi
İlk yardım sertifikası acil durumlarda doğru uygulamanın yapılması noktasında temel ilkyardım bilgilerini kullanma yetkisini veren belgedir. Özel ya da kamu kuruluşları fark etmeksizin, 6631 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu gereğince tehlike arz eden işyerlerinde gerekli belgenin alınması zorunluluğu vardır.
İlk yardım eğitimi sonrasında alınan belge ile acil durumlara yönelik kaza ya da hastalık anında en doğru şekilde, en doğru uygulama yapma yetkisine ulaşabilirsiniz. Tema Akademi olarak bizlerden alacağınız uygulamalı ve teorik bilgiler sayesinde ilk yardım sertifikası yolunda hızlı ve emin adımlarla ilerleyebilirsiniz.
İlk Yardım Sertifikası Nasıl Alınır?
Günümüzde Sağlık Bakanlığı onaylı ve ruhsatlı ilk yardım sertifikası için yapmanız gereken ilk şey iyi bir kurs seçimidir. Ardından ilk yardım sertifikası kursu için gerekli evraklar ile kayıt yaptırdıktan sonra;
- Toplamda adaylar iki gün yani 16 saatlik bir eğitimden geçmektedir.
- Eğitim sonrasında Bakanlık memurları ve eğitim veren eğitmenlerin katılımıyla sınav yapılır.
- Sınavdan 100 üzerinden 85 alanlar sertifika için hak kazanmış olur.
- Sınav toplamda 40 sorudan oluşup, adayların en fazla 6 yanlış yapma hakkı vardır.
- Teorik ve uygulamalı olarak yapılan iki bölümlük sınavdan ayrı ayrı 100 alınmalıdır.
- Bütün bu aşamaları rahatlıkla geçen adaylar, geçerliliği 3 yıl bulunan sertifikaya hak kazanmış olurlar. Sertifika güncelleme eğitimi için ise, yarı zamanlı olarak belirlenen sürede eğitim programımıza katılabilirsiniz.
İlk Yardım Sertifikası Ne İşe Yarar?
İlk yardım sertifikası acil durumlarda, sağlık ekipleri gelene kadar durumun kötüye gitmesine engel olma noktasında hayat kurtaran ilk müdahale yetkisidir. Bunun yanında birçok faydası bulunan bu belge ile;
- Hem kendiniz hem de çevrenizdekilerin güvenliğini sağlayabilirsiniz. Dolayısıyla doğru yerde doğru müdahale etme noktasında oldukça önemlidir.
- İlk yardım belgesi ile birçok işyerinde kullanabileceğiniz fırsatı iş imkanı alanında da bulabilirsiniz. İş arayanlar için genelde iş başvurularında istenmektedir. İlk yardım sertifikası olan hastanede çalışabilir mi noktasında işe yaradığını göreceksiniz.
- İlk yardım sertifikası sayesinde ilk yardım ekipmanlarını doğru yerde, doğru şekilde kullanma yetkisine sahip olabilirsiniz. Yani gerekli olan teknik ve uygulamalı eğitim desteği ile bilgi ve beceri içeren yetkiye sahip olabilirsiniz.
İlk Yardım Sertifikası Sorgulama Nasıl Yapılır?
İlk yardım sertifikası alan adaylar Sağlık Bakanlığınca onay verilmiş olan eğitim merkezlerine başvuru yapmalıdır. Yani eğitim veren kurum ya da kuruluşların bireysel sertifika verme hakkı yoktur. Oradan alacağınız sertifika geçerliliği bulunmamaktadır.
Tema Akademi olarak Sağlık Bakanlığı ruhsatlı sertifika yolunda gereken eğitimi vermekteyiz. Eğitim sonrası yapılan uygulamalı ve teorik sınavdan 100 üzerinden 85 alan adaylar sertifika takibi ve sorgulama sürecine girebilir. Bunun için takip edilmesi gereken aşamalar şunlardır;
- Öncelikle e devlet resmi sitesine giriş yapın.
- E devlet şifresi ya da T.C kimlik numarası ile sisteme giriş yapın.
- Karşınıza çıkan "Yaygın Eğitim Sertifika Sorgulama" ekranına tıklayın.
- Ardından sertifikanıza ait tüm bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.
Bunun yanında MEB internet sitesi ya da Sağlık Bakanlığı resmi sitesi üzerinden ve T.C kimlik numarası ile de ilk yardım sertifikası sorgulama yapabilirsiniz. Ancak Tema Akademi'den aldığınız eğitim sonrasında sorgulama için bir müddet beklemeniz gerekebilir. Ortalama 20 ile 30 gün içinde sisteme düşecektir.
Kimler Sağlık Bakanlığı Onaylı İlk Yardım Sertifikası Almalıdır?
Temel ilk yardım sertifikası bağlamında hemen herkesin yani 18 yaşında olan ve ilkokul mezunu adayların bu belgeyi almaları faydalı olacaktır. Ancak zorunlu olarak ilk yardım sertifikası sahibi olması gereken meslek grupları hangileridir?
Sağlık personeli çalışanları |
Eğitim sektöründe çalışanlar |
Tehlike grubuna göre işyerinde çalışanlar |
Sivil toplum kuruluşunda çalışanlar |
Turizm sektöründe çalışan kişiler |
Spor işletmelerinde çalışan adaylar |
Temel İlk Yardım Belgesi Hangi Durumlarda Lazımdır?
Temel ilk yardım sertifikası ile koruma, bildirme, kurtarma, ilk yardımın ABC'si kuralları en kapsamlı şekilde Tema Akademi bünyemizde verilmektedir. Bizden alacağınız eğitim, acil durumlarda ilk müdahale açısından oldukça mühimdir. Peki hangi durumlarda sertifika işe yaramaktadır?
- Temel yaşam desteği uygulamada ilk yardım
- Zehirlenmelerde, böcek ısırması ve yaralanmalarda ilk yardım
- Yaraların temizlenmesi ve bandaj yapmada ilk yardım eğitimi
- Kanamada ilk yardım
- Hasta ve yaralının sağlık durumunu değerlendirmede ilk yardım
- Bilinç kaybında ilk yardım
- Yangında ilk yardım
- Kırık, burkulma ve çıkık durumlarında ilk yardım
- Hasta ya da yaralı taşımada ilk yardım
- Göz, kulak ya da buruna yabancı cisim kaçtığında ilk yardım eğitimi sonrasında verilen sertifika ile acil durumlara müdahale noktasında yetkinlik kazanabilirsiniz.
İlk Yardım Sertifikası Nereden Alınır?
İlk yardım belgesi Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş ruhsatlı ve onaylı özel ya da kamu kurum / kuruluşlarından alınır. Tema Akademi olarak bu konuda 10 yılı aşkın tecrübemizle sertifika yolunda gereken eğitim desteğini adaylara vermekteyiz. Verdiğimiz eğitim sınav ve belge için destek amaçlı olup, bilgilendirici niteliktedir.
Kurumumuz bireysel olarak sertifika vermez. Ancak Bakanlık tarafından onaylı kurumlar sertifika verebilir. 3 yıl geçerliliği bulunan bu belge sayesinde hem yetkinlik kazanabilir hem de daha kolay iş bulabilirsiniz. Ayrıca 3 yılın sonunda güncelleme eğitimimiz sayesinde de sertifikanızı yenileme şansına sahip olabilirsiniz.
İlk Yardım Belgesi Zorunluluğu Hangi Tür Tehlike Alanlarına Yöneliktir?
Sağlık Bakanlığı tarafından işyerlerinde tehlike gruplarına göre ilk yardım eğitimi ve sonrasında sertifika sahibi olacak adayların kaç kişi ile sınırlandırıldığı belirlenmiştir. Yani işyerleri, çalışan kişi sayısına uygun olarak sertifikası bulunan ilkyardımcı bulundurmak zorundadır. Dolayısıyla;
Çok tehlikeli işyerlerinde minimum 10 kişiden 1 kişi |
Tehlikeli işyerlerinde 15 kişiden 1 kişi |
Az tehlikeli işyerlerinde 20 kişiden 1 kişi bu eğitimi almak ve sonrasında belge sahibi olmak durumundadır. |
Ayrıca çalışan sayısı 1 bile olsa bu zorunluluk gereği sertifika sürecine girecek olan adaylar olmalıdır. |
Sınıflar minimum 7 kişi ile maksimum ise 21 kişi ile sınırlandırılmıştır. 7 ve 7'nin katlarında eğitim için 2. ya da 3. ilk yardım eğitici eğitmeni bulunmalıdır. |
Sıkça Sorulan Sorular
İlk yardım eğitimi sonrasında Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlı kurumlardan alacağınız sertifika hakkında en çok sorulan sorular ve cevaplarına aşağıdan ulaşabilirsiniz.
1 - İlk Yardım Sertifikası Kaç Ayda Alınır?
İlk yardım eğitimi toplamda 16 saat yani 2 gündür. Bu süre içinde hem teorik hem de uygulamalı eğitim konuları adaylara aktarılır. Eğitim programı sonunda İl Sağlık Müdürlüğü tarafınca belirtilmiş olan sınav merkezinde geçer not almaya bağlı sertifika almaya hak kazanılır.
2 - İlk Yardım Sertifikası Alınca Ne Olur?
Temel ilk yardım eğitimini başarılı şekilde tamamlayan adaylara sınav sonrası geçer not durumuna bağlı olarak ilk yardım belgesi verilir. İlkyardımcı çalıştırması zorunlu olan yerler için bu sertifika ile istihdam edilmek daha kolaydır. Aynı zamanda acil durumlarda yetki kullanabilme şansı da yakalanabilir.
3 - İlk Yardım Sertifikası Alan Kişiye Ne Denir?
Bu belgeyi alan kişiye ilkyardımcı denir. Yani hasta ya da yaralının olay yerinde korunması, durumunun acil sağlık ekiplerine haber verilmesi ve kurtarma çalışmalarını kapsayan tüm uygulamaların yapılması ilkyardımcının kontrolü ile hallolur.
4 - İlk Yardım Sertifikası Olmayan Biri İlk Yardım Yapabilir mi?
Sağlık Bakanlığı ilk yardım yönetmeliği gereği ilkyardımcı olmak için gerekli şartlar vardır. Yani en az ilkokul mezunu olan, temel ilkyardım eğitiminden geçen, sınavdan geçer not alarak belge sahibi olan kişiler tarafından ilk yardım yapılabilir. Bilmeyen kişilerce yapılması uygun olmadığı gibi zararlı da olabilir.
5 - İlk Yardım Sertifikası Ne Kadar Sürede Çıkar?
Sınavlar yapıldıktan sonra sertifika almaya hak kazanan adaylar, en fazla otuz gün içinde Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş kurumlardan bu belgeye kavuşabilir.