KDU Eğitimi Veren Kurumlar Hangileri, Nasıl Seçim Yapmalısınız?
KDU Eğitimi
KDU eğitimi veren kurumlar hakkında bilgi sahibi misiniz? Kimyasal değerlendirme uzmanı olabilmek için başarılı bir eğitim merkezine ihtiyacınız olabilir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş eğitim merkezlerine başvuru yaparak kariyerinizi başka bir noktaya taşıyabilirsiniz. Peki, Kimyasal Değerlendirme Uzmanı kime denir? KDU eğitimi veren kurumlar hangileridir?
Kimyasal Değerlendirme Uzmanı (KDU) Kime Denir?
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca 23 Haziran 2017 tarihinde alınan karara göre kimyasal değerlendirme uzmanı şöyle tanımlanmıştır; Kimyasalların kaydı, kimyasal güvenlik değerlendirmesi, izni ve kısıtlanmasına ilişkin yönetmelik oluşturulmuştur.
Bunun yanında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanmış olan eğitim merkezleri tarafından eğitim alınmalı ve yetkilendirilmiş kuruluşların sınavında başarılı olan kişilere ''Kimyasal Değerlendirme Uzmanı'' denmektedir. Peki, kimler Kimyasal Değerlendirme Uzmanı olabilir? KDU eğitimi veren kurumlar nelerdir?
Kimyasal Değerlendirme Uzmanı Olabilmenin Şartları Nelerdir?
KDU eğitimi veren kurumlar hangileridir? Kimler KDU olabilir? Elbette ki herkes kimyasal değerlendirme uzmanı olamamaktadır. Bu nedenle bazı kriterlerin sağlanması gerekmektedir. İşte o detaylar…
- Fen Edebiyat Fakültelerinin; Kimya, Biyoloji ya da Çevre Bilimleri bölümünden mezun olmak,
- Mühendislik bölümlerinin ilgili bölümlerinden mezun olup,
- Kimya bilimine ilişkin yüksek lisans ya da doktora yapmak,
- Üniversitelerin diğer lisans bölümlerinden mezun olmak
- Kimyasallara ilişkin üretim, kalite kontrol veya kimyasalların laboratuvar yönetimi alanında en az 5 yıl çalışmış olmak gerekmektedir. Peki, KDU eğitimi veren kurumlar hangileridir?
Kimyasal Değerlendirme Uzmanı Ne İş Yapar?
KDU bir diğer adı ile Kimyasal Değerlendirme Uzmanı olduktan sonra görev tanımında aşağıdaki raporların hazırlanması vardır. Bu raporlar şu şekildedir:
- Kimyasalların insan sağlığına ilişkin zararlılıklarının değerlendirmesi,
- Fiziko-kimyasal zararlılığa ilişkin rapor hazırlanması,
- Çevresel zararlılıkların değerlendirilmesi,
- Kalıcı, biyobirikimli ve toksik yani PBT ve çok kalıcı ve çok biyobirikimli yani vPvB değerlendirmesi raporu,
- Maruz kalma değerlendirilmesi raporu,
- Risk değerlendirmesi ve kimyasal güvenlik bilgi raporu hazırlamak Kimyasal Değerlendirme Uzmanının görevleri arasındadır. Peki, KDU eğitimi veren kurumlar nasıl olmalıdır?
KDU Eğitimi Veren Kurumlar Nelerdir?
KDU eğitimi veren kurumlar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından akredite edilmiştir. Yetkilendirilen bu kuruluşlarda Bakanlığın kendi sitesinde yayınlanmaktadır. Peki, KDU eğitimi veren kurumlar ve merkezlerden eğitim alabilmek için ne yapmak gerekir?
KDU Eğitimi Alabilmek için Yapılması Gerekenler Nelerdir?
Türkiye Cumhuriyeti Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca onaylanmış bir eğitim merkezine kayıt olmak ilk etapta KDU için gereklidir. Ardından en az 64 saatlik KDU Eğitimi alarak sınava katılım hakkı elde edilir. Kimyasal Değerlendirme Uzmanı sertifikasına sahip olmak isteyen uzmanlar, TÜRKAK tarafından Personel Belgelendirme alanında yetkilendirilmiş olan sınav kuruluşlarına katılmaları gerekmektedir.
Sınavdan 70 puan ve üzeri alan adaylar sertifika almaya hak kazanırlar. Bunun yanında TÜRKAK tarafından Personel Belgelendirme alanında yetkilendirilmiş olan sınav kuruluşları da yine Çalışma ve sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın resmi web sitesinde yayınlanmaktadır.
KDU Eğitimi Veren Kurumlar Nasıl Olmalıdır?
KDU eğitimi her kurumdan alınamamaktadır. Belirli kriterlere sahip olması gereken bu eğitim merkezlerine ilişkin bilgiler şöyledir:
- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş olmaları gerekmektedir.
- Kimyasal değerlendirme uzmanı eğitimi en az 64 saat olmalıdır.
- Mevzuata ilişkin konular anlatılmalıdır.
- Alanında uzman ve deneyimli hocalar tarafından ders anlatılmalıdır.
- Eğitim merkezi yüksek başarı oranına sahip olmalıdır.
Kimyasal Değerlendirme Uzmanı Eğitimi Online Veriliyor mu?
Kimyasal Değerlendirme Uzmanlığı eğitimi yüz yüze verilen bir eğitimdir. Bu nedenle kursiyerlerimizin bizzat derslere katılım göstermesi önemlidir. KDU eğitimi veren kurumlar genellikle hafta sonu (Cumartesi – Pazar) olmaktadır. Fakat hafta içi de dersler bulunmaktadır. Tamamen çalışan kişilerin saatlerine gören ayarlanan KDU eğitimler için Tema Akademi ile iletişime geçebilirsiniz. Peki, KDU sınavı nedir?
KDU Sınavı Nedir? KDU Eğitimi Veren Kurumlar Sınav Yapıyor mu?
Kimyasal Değerlendirme Uzmanı olabilmek için 64 saatlik eğitim almanızın ardından mutlaka sınava girmeniz gerekmektedir. Bu sınav KDU olmak isteyenler için bir zorunluluktur. Sınavın geçerli olabilmesi için bazı şartlarında sağlanması gerekir. İşte bu şartlar şöyledir:
Sınav Türk Standartları Enstitüsü tarafından yetkilendirilmiş bir kuruluşta yapılması önemlidir. |
Adayların sınavdan en az 70 puan almaları gerekmektedir. |
Adayların sınava 2 kez katılım hakkı bulunmaktadır. |
KDU sınav soruları, 2 bölümden oluşur. Bu bölümler çoktan seçmeli ve klasik sınav olarak hazırlanmıştır. |
Sınav süresi 180 dakikadır. |
TSE KDU Eğitimi Sertifikasını Onaylıyor mu?
KDU eğitimi veren kurumlar tarafından eğitim alan adaylar daha sonra TSE tarafından düzenlenen sınava katılmak zorundadırlar. Sınavda başarı gösteren adaylar daha sonra TSE tarafından belgelendirilerek KDU olarak yetkilendirileceklerdir. Tüm bu süreçler ilgili mevzuata uygun olarak yapıldığından tüm adayların genel kurallara uyum sağlaması önemlidir. Peki, KDU eğitimi veren kurumlar sertifika veriyorlar mı?
KDU Eğitimi Veren Kurumlar Kimyasal Değerlendirme Uzmanı Sertifikası Veriyor mu?
KDU eğitimi veren kurumlar sadece adayların uzmanlık sınavına girebilmeleri için eğitim vermektedir. Bu eğitimleri verebilmeleri için de TSE tarafından yetkilendirilmiş olmaları önemli bir detaydır. Yani sizler Tema Akademi bünyesine kayıt olurken sadece KDU eğitimi alıyorsunuz. KDU sertifikası alabilmeniz için sınava girmeniz ve başarı göstermeniz gerekmektedir.
Kimyasal Değerlendirme Uzmanı Eğitimi 2023 Yılında Ne Kadar?
KDU eğitimi veren kurumlar ne kadar ücret talep ediyor? Kimyasal Değerlendirme Uzmanlığı Eğitimi ücretleri için Tema Akademi ile iletişime geçebilirsiniz. Eğitim ücretleri dönem içerisinde güncellendiği için doğru bilgi için kurumumuz ile iletişim halinde olmak önemlidir. Özellikle kursiyerlerimize sağladığımız özel indirim ve ödeme kolaylıkları sayesinde KDU eğitiminizi kolayca halledebilirsiniz.
KDU Eğitimi Fiyat Bilgileri Nasıldır?
KDU eğitimi veren kurumlar hem eğitim ücretleri ile hem de akademik personelleri bakımından birbirinden ayrılmaktadır. Bu nedenle eğitim merkezlerinin kurs ücretleri birbirinden farklıdır. Sizlerde KDU eğitimi almayı düşünüyorsanız Tema Akademi ile iletişime geçebilirsiniz ve uygun fiyat avantajlarımızdan faydalanabilirsiniz.
Talep edilen ücreti ister kurumumuzun banka hesap numarasına isterseniz kartla veya size sunulan diğer seçeneklerle ödeyebilirsiniz.
Kimyasal Değerlendirme Uzmanı Maaşı Ne Kadar?
KDU eğitimi veren kurumlar tarafından eğitim aldıktan sonra uzmanların maaşlarını merak ediyor olabilirsiniz. Fakat bu konu hakkında net bir bilgi vermek doğru olmayabilir. Çünkü işletmelerin iş hacmine ve bulundukları konuma göre ücretlerde farklılık olabiliyor.
Sık Sorulan Sorular
KDU eğitimi veren kurumlar dışında merak edilen birçok soru bulunmaktadır. İşte, bu sorular ve cevapları!
1 – KDU Belgesi Nedir?
İlgili mevzuatlar kapsamında kimyasalların kayıt altına alınması, raporlanması gibi süreçleri yöneten uzmanların alması gereken belgeye Kimyasal Değerlendirme Uzmanlığı yani KDU belgesi denmektedir.
2 – KDU Eğitmeni Nasıl Olunur?
Türkiye Cumhuriyeti Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş bir eğitim merkezinden en az 64 saatlik bir Kimyasal Değerlendirme Uzmanlığı bir diğer adıyla KDU Eğitimi almak gerekmektedir. Ardından düzenlenecek olan KDU sınavından en az 70 puan almak gerekmektedir.
3 – KDU Sınavı Kaç Sorudan Oluşmaktadır?
KDU sınavı 25 adet çoktan seçmeli sorulardan ve 6 adet klasik soru olmak üzere toplam 31 adet sorudan oluşmaktadır. Sınavın süresi 180 dakikadır ve en az 70 puan almak gerekmektedir.
4 – KDU Uzmanı Nerede Çalışır?
KDU eğitimi veren kurumlar tarafından eğitim alındıktan sonra KDU çalışma alanları şöyledir; Kimyasal değerlendirme uzmanları kimyasal üretimi ithalatı ya da ilgili mevzuat çerçevesinde danışmanlık yapan kurumlarda veya bireysel olarak çalışma imkanı bulabilirler.
5 – Kimyasal Değerlendirme Uzmanı Zorunlu mudur?
Firmalar KDU bulundurmak zorundalar mıdır? Firmalar KDU bulundurmak zorunda değillerdir.
6 – KDU Belgesi Geçerlilik Süresi Ne Kadar?
KDU belgesinin geçerlilik süresi 5 yıldır.