Tema Akademi Eğitim Kurumları Logo
Ücretsiz Destek Telefon (0212) 824 28 18

Kimyasal Değerlendirme Uzmanı Maaşı Ne Kadar?
KDU Eğitimi

Kimyasal Değerlendirme Uzmanı Maaşı Ne Kadar?

Kimyasal Değerlendirme Uzmanı maaşı, bu iş ekolünde ilerlemek isteyen kişilerin araştırdığı ilk konulardandır. Gelişen imkânlar ve iş alanlarının çeşitlenmesiyle birlikte Kimyasal Değerlendirme Uzmanlığı gibi uzmanlık alanları iş yaşamına girmiştir. Yasalar tarafından da zorunlulukların getirildiği iş alanlarında Kimyasal Değerlendirme Uzmanı maaşı da merak konusudur.

Kimyasal Değerlendirme Uzmanlığı Nedir?

Kimyasal Değerlendirme Uzmanı kısacası KDU unvanına sahip bu kişiler, kimyasalların değerlendirilmesi, kaydı veya raporlaştırılmasında görevlidir. Kimyasal kaydı, izin ve kısıtlanması hakkında yönetmenlik uyarınca bazı değerlendirmeleri yapar ve Kimyasal Güvenlik Raporu hazırlar. Bu değerlendirmeler:

  • Fizikokimyasal zararlılık değerlendirmesi
  • İnsan sağlığı zararlılık değerlendirmesi
  • PBT vPvB değerlendirmesi
  • Risk karakterizasyonu
  • Çevresel zararlılık değerlendirmesi
  • Maruz kalma değerlendirmesi şeklindedir.

Kimler Kimyasal Değerlendirme Uzmanı Olabilir?

Kimyasal Değerlendirme Uzmanlığı eğitimleri her meslek grubuna uygun değildir. Yasalar tarafından sınırlamalar getirilen bu alanda Tema Akademi’nin 64 saatlik eğitimine katılma hakkı bulunan meslek grupları şunlardır:

Çevre Mühendisleri

Lisans derecesinden mezun Biyologlar

Kimya Mühendisleri

Kimya laboratuvarında 5 yıl çalıştığını belgeleyen lisans mezunları

Kimyagerler

Bu meslek grupları Tema Akademi Kimyasal Değerlendirme Uzmanı eğitimi aldıktan sonra TSE tarafından yetkili belgelendirme kurumlarının sınavından başarılı geçer not aldığı zaman Kimyasal Değerlendirme Uzmanı olabilmektedir. Kimyasal Değerlendirme Uzmanı maaşı noktasında da kaliteli eğitimiyle sizleri meslek hayatınızda üst seviyelere taşıyacak olan Tema Akademi ile iletişime geçebilirsiniz.

Kimyasal Değerlendirme Uzmanı Ne İş Yapar?

İş yerlerinde Kimyasal Değerlendirme Uzmanı koduyla görev yapan kişilerin üstlendiği görevler ve sorumluluklar da bir hayli fazladır. Bahsedilen bu görevler kapsamında çalışma gösterirler ve hedefe uygun ilerleme amaçlanmaktadır. Kimyasal Değerlendirme Uzmanı olan bireylerin bazı görevleri şu şekildedir:

1 – Maddelerin Kimyasal Değerlendirmesi

Üretim ya da çalışma alanında maddelerin kimyasal değerlendirmesini KDU uzmanları yapmaktadır. KDU; çevre, insan veya iş alanlarında maddenin kimyasal değerlendirmesini içermektedir. KDU sayesinde kimyasal maddelerle alakalı yaşanabilecek sorunlar ve zararların tespiti önlenebilmektedir.

2 – KKDİK Hazırlama

Kullanılacak kimyasalların değerlendirme süreci sırasında KKDİK hazırlanır. KKDİK ise Kimyasalların Kaydı, Değerlendirilmesi, İzni ve Kısıtlaması anlamına gelir. Bahsedilen kimyasallar bu başlık altında Kimyasal Değerlendirme Uzmanı tarafından incelenir ve kayıt altına alınır.

3 – Malzeme Güvenlik Bilgi Formu Oluşturulması

Bakanlık tarafından yayınlanan yönetmeliklere uygun şekilde Kimyasal Değerlendirme Uzmanı, Malzeme Güvenlik Bilgi Formu oluşturulmasında görevlidir. Kimyasal Değerlendirme Uzmanı eğitimi sonrasında başarı gösteren adaylar 29204 sayılı yönetmelik kapsamında bilgi formunu hazırlar ve ilgili birimlere yollar.

4 – Çalışanlara Bilgi Verme

İş yerlerinde sadece işverenler değil çalışan grubunda yer alan bireyler de genel olarak bilgilendirilmelidir. Alanında uzman kişiler Kimyasal Değerlendirme Uzmanı maaşı içerisinde de yer alan çalışan bilgilendirmesini sağlamaktadır.

5 – Üst Birimlere Bilgi Verme

Kimyasal Değerlendirme Uzmanı maaşı ve görev tanımında da yer alan üst bilgilendirilmesi, ortaya çıkan sorunlarda yetkililerin bilgilendirilmesini içermektedir. Planlı bir çalışma ortamı için bu görev oldukça önemlidir.

Kimyasal Değerlendirme Uzmanı Olmak için Neler Yapılmalı?

Kimyasal Değerlendirme Uzmanı olmak için uygun kriterlere sahip kişilerin belirli eğitimlerden geçmesi gerekir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından desteklenen kurslara katılım gösterilerek, sınavdan başarılı olmak öncelikli şartlardandır. Sınavdan başarılı olan adaylar 5 yıl süreyle geçerli olacak şekilde KDU olabilmektedir.

İş yerlerinde kimyasal üretim yapan ya da bu tarzdaki maddeleri kullanan alanlarda Kimyasal Değerlendirme Uzmanı görevlendirilmektedir. Bakanlık tarafından şartlandırılan bu meslek grupları, iş yerleri tarafından sürece dahil edilmektedir. Farklı bir iş alanı isteyen veya Kimyasal Değerlendirme Uzmanlığına ilgi duyan kişiler KDU eğitimi araştırması yapmaktadır. Kaliteli bir eğitim süreci için Tema Akademi ile iletişime geçmelisiniz.

Kimyasal Değerlendirme Uzmanı Sınav Soruları Konu Dağılımı Nasıldır?

KDU eğitimi sonrasında girilecek Kimyasal Değerlendirme Uzmanı sınav soruları en az 4 şıklı çoktan seçmeli 25 sorudan oluşmaktadır. Bu sınavın puanlanmasında sadece doğru yanıt verilen sorular dikkate alınır. Yanlış cevaplar ise doğru cevapları götürmez. Kimyasalların Kaydı Değerlendirilmesi, İzni ve Kısıtlanması Hakkında Yönetmenliğinin EK-18 doğrultusunda KDU yeterlilik sınav soru ve puan dağılımı:

Test Sorusu Konu Başlıkları

 

Soru Sayısı

Puan

Toplam Puan

Mevzuat

15

2

30

Kimyasalların Yönetimi

2

2

4

Sınıflandırma Bilgisi

8

2

16

Klasik Soru Konu Başlıkları

 

Soru Sayısı

Puan

Toplam Puan

1.       İnsan Sağlığı Risk Değerlendirme

1

10

10

2.       Çevresel Risk Değerlendirme

1

10

10

3.       Maruz Kalma Senaryoları

1

10

10

4.       KGD- KGR

1

10

10

5A. GBF Hazırlanması

1

5

5

5B. Kayıt Dosyasının Hazırlanması

1

5

5

Toplam Puan

100

Kimyasal Değerlendirme Uzmanı Maaşı Ne Kadardır?

Kimyasal Değerlendirme Uzmanı maaşı, alınan KDU eğitimi sonrasında sıkça merak edilmektedir. İş hayatına büyük katkıları bulunan Kimyasal Değerlendirme Uzmanı maaşı pek çok etkene bağlıdır. Örneğin iş yerinin risk durumu veya Kimyasal Değerlendirme Uzmanının çalışma süresi Kimyasal Değerlendirme Uzmanı maaşı açısından önemlidir.

Kimyasal Değerlendirme Uzmanı maaşı, asgari ücretin üzerinde seyretmektedir. Eğitim alınan kurum da Kimyasal Değerlendirme Uzmanı maaşı üzerinde etkili olabilmektedir. Kısacası Kimyasal Değerlendirme Uzmanı maaşı hakkında net bir fiyattan bahsetmek mümkün değildir.

Kimyasal Değerlendirme Uzmanı Maaşı Özel Sektörde Nasıldır?

Kimyasal Değerlendirme Uzmanı iş ilanları incelendiğinde özel sektörün Kimyasal Değerlendirme Uzmanına duyduğu ihtiyaç net olarak görülmektedir. Kimyasal Değerlendirme Uzmanı maaşı da özel sektör için merak edilmektedir.

Özel sektörde KDU maaşları firmadan firmaya değişkenlik göstermektedir. Ancak yasalar göz önüne alındığında özel sektörde Kimyasal Değerlendirme Uzmanı maaşı asgari ücretin altında olmamaktadır. Bu noktada Kimyasal Değerlendirme Uzmanı maaşı hakkında en net bilgiyi firma sizlere sunacaktır.

Kimyasal Değerlendirme Uzmanlığında Neden Tema Akademi?

Uzun yıllardır eğitim sektöründe kapsamlı çalışmalar yapan Tema Akademi’de Kimyasal Değerlendirme Uzmanlığı eğitimi de verilmektedir. İş Sağlığı ve Güvenliği, İşyeri Hekimliği ve İşyeri Hemşireliği dışında KDU eğitimi de Tema Akademi hizmetlerindendir.

Uzman kadrosu ve alanında profesyonel kişilerle eğitim veren Tema Akademi’de Kimyasal Değerlendirme Uzmanlığı eğitimi de ayrıcalıklıdır. Sizler için hazırlanmış bu eğitimde detaylı bilgiler için Tema Akademi internet sitesini ziyaret edebilir veya iletişim numarasını tuşlayabilirsiniz.

Sık Sorulan Sorular

1 – Kimyasal Değerlendirme Uzmanlığı Eğitimi Kaç Saat Sürer?

Kimyasal Değerlendirme Uzmanlığı eğitimi 8 gün boyunca günde 8 saat olacak şekilde verilmektedir. Bu eğitim toplam 64 saat sürmektedir.

2 – Kimyasal Değerlendirme Uzmanı Maaşı Neye Göre Değişir?

Kimyasal Değerlendirme Uzmanı maaşı, çalışılan firma ve iş deneyimine göre değişmektedir. İş tecrübesi fazla olan Kimyasal Değerlendirme Uzmanı maaşı, yeni başlayan Kimyasal Değerlendirme Uzmanı maaşı doğrultusunda daha fazla olabilmektedir.

3 – Kimyasal Değerlendirme Uzmanı Belgesi Nasıl Alınır?

Kimyasal Değerlendirme Uzmanı belgesi almak isteyen adaylar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından desteklenen eğitim kurslarına katılım sağlamalıdır. Alınan bu eğitimin ardından TSE tarafından yetkili Belgelendirme Kurumlarının sınavından 70 not ve üstü aldığında belgeye sahip olunmaktadır.

4 - Kimyasal Değerlendirme Uzmanı Nerelerde Çalışır?

Kimyasal Değerlendirme Uzmanı, kimyasal üretim yapan kimyasal ithalat yapan ya da mevzuat doğrultusunda danışmanlık yapan kurumlarda çalışabilmektedir. Bu alanlar içerisinde de Kimyasal Değerlendirme Uzmanı unvanını almaktadır.

Kategoriler


Bu Kategorideki ilgili yazılar