Tema Akademi Eğitim Kurumları Logo
Ücretsiz Destek Telefon (0212) 824 28 18

İş Sağlığı ve Güvenliği Yüksek Lisans
İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Eğitimi

İş Sağlığı ve Güvenliği Yüksek Lisans

Tema Akademi olarak sizlerle iş sağlığı ve güvenliği yüksek lisans nasıl yapılır sorusuna yanıt arıyoruz. Uzun yıllardır İSG eğitimi alanında uzman bir kurum olarak iş sağlığı ve güvenliği yüksek lisans nasıl yapılır sorusuna yönelik yanıtları derleyebiliriz. 

İSG alanında eğitim alıp uzmanlaşmak isteyen kişiler, yüksek lisans programlarına da başvurabilirler. Pek çok üniversitede yer alan İSG yüksek lisans programlarına göz atabiliriz. Böylece bir yandan da iş sağlığı ve güvenliği yüksek lisans nasıl yapılır sorusuna yanıt bulabiliriz.

İş Sağlığı ve Güvenliği Yüksek Lisans Nedir?

İlk olarak iş sağlığı ve güvenliği yüksek lisans nasıl yapılır sorusundan önce yüksek lisans programını tanıyalım isteriz. İSG yüksek lisans programları sayesinde alanın daha spesifik bir noktasında uzmanlaşmanız mümkündür. 

Yüksek lisans eğitimi alan kişiler, ayrıca B sınıfı iş güvenliği uzmanı belgesi almaya da hak kazanmış olacaktır. İSG alanında da diğer pek çok alanda olduğu gibi tezli ve tezsiz yüksek lisans seçenekleri vardır. İş sağlığı ve güvenliği yüksek lisans programları genellikle şu üç farklı gruba ayrılır: 

  • İSG tezli yüksek lisans programı
  • İSG tezsiz yüksek lisans programı
  • İSG tezsiz ve uzaktan eğitim yüksek lisans eğitimi

İş Sağlığı ve Güvenliği Yüksek Lisans Nasıl Yapılır?

İş sağlığı ve güvenliği yüksek lisans nasıl yapılır sorusu, alanda uzmanlaşmak isteyen kişilerce merak edilen bir sorudur. Elbette her yüksek lisans programında olduğu gibi bu alanda da bazı kriterleri sağlıyor olmanız beklenir. 

iş sağlığı ve güvenliği yüksek lisans nasıl yapılır sorusuna öncelikli olarak şu kriterler çerçevesinde yanıt verebiliyoruz: 

  • Tezli ya da tezsiz yüksek lisans için başvuru yapacak olan kişiler dört yıllık iş sağlığı ve güvenliği bölümünü bitirmelidir.
  • Başvuru için kişilerin ALES puanına sahip olması da şarttır. (Alınması gereken minimum ALES puanı, okuldan okula değişebilir.)
  • Bazı üniversiteler YDS puanı da talep edebilir. (Bunun için YDS ya da YÖKDİL gibi sınavlara girmeniz gerekecektir.)
  • Yüksek lisans başvurusu yapacağınız üniversite sizi mülakata da sokabilir. Buna ek olarak bazı okullar yüksek lisans öncesi yazılı sınav yapmayı da tercih edebilmektedir. 

İş Sağlığı ve Güvenliği Yüksek Lisans Hangi Üniversitede Var?

Tema Akademi olarak iş sağlığı ve güvenliği yüksek lisans nasıl yapılır sorusuna verebileceğimiz en iyi yanıtlardan biri de programın hangi okullarda olduğudur. Buna göre aşağıda verdiğimiz tabloda yer alan okullarda İSG yüksek lisans programı yer almaktadır: 

 

Avrasya Üniversitesi (Tezli)

İstanbul Ticaret Üniversitesi (Tezli)

Aksaray Üniversitesi (Tezsiz)

Ankara Yıldırım Bayazıd Üniversitesi (Tezsiz)

Atatürk Üniversitesi (Tezsiz)

Bülent Ecevit Üniversitesi (Tezsiz)

Dicle Üniversitesi (Tezsiz)

Cumhuriyet Üniversitesi (Tezli)

Dokuz Eylül Üniversitesi (Tezli)

İstanbul Üniversitesi (Tezsiz)

 

İş Sağlığı ve Güvenliği Yüksek Lisans Nasıl Yapılır? Nasıl Başvurulur?

İş sağlığı ve güvenliği yüksek lisans nasıl yapılır sorusuna başvuru süreci bakımından yanıt vermek de faydalı olacaktır. Zaten daha önce de belirtmiş olduğumuz gibi yüksek lisans programları ALES ya da YDS isteyebilir. Buna ek olarak başvuracağınız üniversitenin de kendi oluşturduğu bazı kriterler olabilir. 

Öncelikle başvuru aşamasında üniversitelerin başvuru tarihlerini net bir şekilde biliyor olmalısınız. Dört yıllık lisans mezunu olarak istediğiniz okula başvuruda bulunabilirsiniz. Başvuru için okula iletmeniz gereken gerekli evraklar ise şunlardır: 

  • Lisans diploması
  • Nüfus cüzdanı fotokopisi
  • Kayıt başvuru formu
  • CV (özgeçmiş)
  • 2 adet vesikalık fotoğraf
  • Lisans transkripti
  • Askerlik durumu belgesi

İş Sağlığı ve Güvenliği Yüksek Lisans Ne İşe Yarar?

Günümüzde İSG yüksek lisans programına katılan kişiler uzmanlık yolunda önemli bir adım atmış olurlar. Yüksek lisans eğitimi sayesinde B sınıfı İSG uzmanı olmanız da söz konusu olacaktır. Alanınızda daha spesifik bir noktada uzmanlaşmak için yüksek lisans yapmanız şarttır. Bu durum hem İSG hem de diğer bölümler için geçerlidir. 

İSG alanında yüksek lisans yapan kişiler, mesleki kariyerlerini de ilerletmiş olur. Bunun yanı sıra iş sağlığı ve güvenliği alanında akademik kariyer planlamasına gitmeniz de mümkündür.

İş Sağlığı ve Güvenliği Tezli Yüksek Lisans Nasıl Yapılır?

İş sağlığı ve güvenliği yüksek lisans nasıl yapılır sorusu aracılığıyla tezli yüksek lisans programlarına da bakmak isteriz. Tezli yüksek lisans programlarında çalışma alınıza göre bir tez ortaya koymanız gerekiyor. Bu süreçte de genellikle üç dönem boyunca ders almaya devam ederken son dönem teze odaklanmanız bekleniyor.

 

Tezli yüksek lisans programına sahip olan üniversitelere başvuru yaparak kabul almanız ve çalışmalarınızı yürütmeniz isteniyor. Bu bağlamda çalışma konunuza uygun bir hocanın eşliğinde tezinizi yazarak sunmanız da mezun olmanızı sağlıyor.

1 - İş Sağlığı ve Güvenliği Tezsiz Yüksek Lisans Nasıl Yapılır?

İş sağlığı ve güvenliği yüksek lisans nasıl yapılır sorusunu tezsiz yüksek lisans programlarını ele alarak da yanıt verebiliriz. İSG tezsiz yüksek lisans programlarını kapsayan üniversitelerden birine başvurarak kabul alabilirsiniz. İki yıllık yüksek lisans süresince son dönem tez yazmadan mezun olabilirsiniz. 

Bazı bölümler, tezsiz olmasına rağmen bir bitirme projesi talep edebilir. Bitirme projeleri de genellikle belli bir konu üzerine üretmeniz gereken araştırmalar ya da projeler olabilir. Aşağıda sıraladığımız üniversiteler iş sağlığı ve güvenliği için tezsiz yüksek lisans eğitimi sunmaktadır: 

  • İstanbul Üniversitesi
  • Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi
  • Aksaray Üniversitesi
  • Atatürk Üniversitesi
  • Bülent Ecevit Üniversitesi
  • Dicle Üniversitesi 

İş Sağlığı ve Güvenliği Yüksek Lisans Uzaktan Eğitim Nedir?

İSG yüksek lisans uzaktan eğitim, adından da anlaşılacağı üzere yüz yüze eğitim formatında değildir. Uzaktan eğitim programlarının çok büyük bir kısmında da tezsiz bitirme süreci vardır. 

İSG uzaktan eğitim ücretleri ise diğer programlara kıyasla daha pahalı olabilir. Başvuruda bulunacağınız üniversite, uzaktan eğitim ücretlerini dönemlik olarak güncelleyebilir.

2 - İş Sağlığı ve Güvenliği Tezli Yüksek Lisans Veren Üniversiteler Hangileri?

Sizler için iş sağlığı ve güvenliği yüksek lisans nasıl yapılır sorusuna yanıt verdiysek tezli yüksek lisans imkanı veren okullara da bakabiliriz. Buna göre şu üniversitelere başvurmanız halinde İSG yüksek lisansını bitirme teziyle tamamlamanız gerekecektir: 

  • İstanbul Ticaret Üniversitesi
  • Avrasya Üniversitesi
  • Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  • Dokuz Eylül Üniversitesi 

Belirtilen okullarla birlikte iş sağlığı ve güvenliği yüksek lisans nasıl yapılır sorusuna yönelik verdiğimiz yanıtlar umarız sizlere rehber olmuştur. Yüksek lisans sürecinde daha sağlıklı adımlar atabilmek adına İSG programlarına hakim olmanız önemlidir.

Sık Sorulan Sorular

İş sağlığı ve güvenliği yüksek lisans nasıl yapılır sorusunu Tema Akademi olarak sizler için yanıtladık. İş sağlığı ve güvenliği yüksek lisans nasıl yapılır sorusuna ek olarak konuyla ilgili merak edilen diğer sorulara da yanıt vermek isteriz.

1 - İSG Yüksek Lisans İçin ALES Şart Mı?

Tüm yüksek lisans programlarında olduğu gibi İSG için de ALES şartı aranmaktadır. ALES puanınızın da okula göre en az 55 puan olması beklenmektedir.

2 - İSG de Kimler Yüksek Lisans Yapabilir?

İş sağlığı ve güvenliği lisans mezunları, mühendisler, mimarlık fakültesi mezunları İSG yüksek lisansı yapabilir. Ayrıca eğitim fakültesine bağlı kimya, fizik ve biyoloji mezunları da yüksek lisans başvurusu yapabilir.

3 - İş Sağlığı ve Güvenliği Yüksek Lisansı Yapınca Ne Olur?

Yüksek lisans sayesinde İSG alanında akademik kariyer düşünebilirsiniz. Buna ek olarak programdan mezun olunca B sınıfı İSG uzmanı da olabilirsiniz.

4 - İş Sağlığı ve Güvenliği Yüksek Lisans Kaç Yıl?

İş sağlığı ve güvenliği yüksek lisans nasıl yapılır sorusuna programın kaç sene sürdüğü açısından da yanıt verebiliriz. Yüksek lisans yaparken altı dönem okuma hakkınız olacaktır. Fakat bazı durumlarda af çıkması halinde bu süreç uzayabilir.

5 - 2 Yıllık İSG Mezunu Nasıl Uzman Olur?

İSG önlisans mezunlarının eğitim alarak İSG sınavına girmesi gerekir. Bu sınavdan başarılı olan kişiler de C sınıfı İSG uzmanı olabilir.

 

 

Kategoriler


Bu Kategorideki ilgili yazılar