Tema Akademi Eğitim Kurumları Logo
Ücretsiz Destek Telefon (0212) 824 28 18

A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Nasıl Olunur? İş Olanakları Nelerdir?
İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Eğitimi

A sınıfı iş güvenliği uzmanı olabilmek için, yetkili olan kurumlardan gerekli eğitimlerin alınması ve sonrasında düzenlenen sınavdan başarılı olunması gerekir. Peki, A sınıfı uzmanı nasıl olunur?

Tema Akademi’nin başarılı ve uzman eğitim kadrosu; online olarak sunduğu eğitimlerle kursiyerlere sınavlara en iyi şekilde hazırlanma imkânı sunmaktadır. Böylelikle uzman adayları bütün tehlikeli iş kollarında çalışma fırsatı elde edilmektedir.

A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Nedir?

A sınıfı iş güvenliği uzmanı; çok tehlikeli sınıfta yer alan iş yerlerinde çalışan ve bu alanlarda iş güvenliği departmanı ile ilgili çalışmalar gerçekleştiren kişilerdir. Ayrıca A sınıfı iş güvenliği uzmanı belgesine de sahip olan kişilerdir.

A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Hangi Tehlike Sınıflarına Bakabilir?

3 farklı İSG sınıfı bulunmaktadır. C sınıfı iş güvenliği belgesine sahip olan kişiler az tehlikeli sınıfta hizmet yürütürler. B sınıfı belgeye sahip olanlar ise az tehlikeli sınıfları alan işyerlerinde faaliyet yürütmektedir.

Peki, A sınıfı belgeye sahip olanlar hangi tehlikeli sınıflara bakabilir? Bu belgeye sahip olan uzmanlar, bütün tehlikeli sınıflarda bulunan iş alanlarında çalışabilme imkânı elde edebilmektedir. Ancak çoğunlukla çok tehlikeli iş kollarında görev alırlar.

A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Nasıl Olunur?

Tema Akademi olarak verdiğimiz A sınıfı uzmanlık eğitimi, deneyimli ve başarılı eğitmenlerce verilmektedir. Ancak kursiyerler sunulan eğitimlere katılım sağlayabilmek için, bazı belgeleri kurumumuza teslim etmelidir. Bu belgeler;

  • Tema Akademi’ye hitaben yazılan başvuru dilekçesi ve  iş güvenliği uzmanlığı sözleşmesi
  • Ön ve arka yüzü olan T.C. kimlik fotokopisi
  • İSG Katip uygulamasından ulaşılabilen B sınıfı uzmanlık sertifikası
  • e-Devlet’ten çıkartılan mezun belgesi
  • Kişi kartı süre görüntülemesi

Eğitim sürecini sağlıklı bir şekilde geçiren ve eğitim sonrasında düzenlenen merkezi sınavdan en az 70 puan alan kursiyerler; A sınıflarında iş güvenliği uzmanı olarak çalışabilme fırsatına sahip olurlar.

Kimler A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Olabilir? A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Olma Şartları!

A sınıfı iş güvenliği uzmanı olmak isteyen kişilerin, bazı kişisel özelliklere sahip olması gerekir. Bu noktada herhangi bir iş yerinde meydana gelecek tehlikelere karşı hazır, dikkatli ve kontrollü olma ve iş yerindeki sorunlarla ilgili pratik çözümler üretebilme; A sınıfı İSG uzmanı olmak isteyenlerde aranan nitelikli özelliklerdir.

Kişisel özelliklerin yanında A sınıfı iş güvenliğinde uzman olabilmek için; bazı teknik özelliklere de sahip olunması gerekmektedir. Peki, teknik açıdan A sınıfı iş güvenliği uzmanı olmak için şartlar nelerdir? İşte detaylar!

  • İlk olarak A sınıfı iş güvenliği uzmanlığı unvanını sahip olabilmek için, bakanlıkça yetki verilen bir kurumdan eğitim alınması gerekir. Ayrıca bu eğitim sonunda ÖSYM tarafından yapılan sınavdan başarılı bir sonuç elde edilmelidir.
  • B sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip olunmalıdır. Bununla birlikte B sınıfı iş güvenliği belgesi ile fiili olarak 4 yıl görev yapılması gerekir.
  • Mühendis, Mimar veya teknik eleman olan kişiler, A sınıfında iş sağlığı güvenliği uzmanı olabilirler. Ayrıca iş sağlığı ve güvenliği alanında doktora yapılması, A sınıfında iş güvenliği uzmanı olarak çalışabilmek için istenen teknik şartlardandır.

Bir İşletmede A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Sayısı Ne Kadar Olmalı?

İş güvenliği uzmanlarının çalışma süreleri ve bir işyerinde ne kadar istihdam edilmesine dair düzenlemeler kanunda belirtilmiştir. Bu noktada tehlikeli sınıfta yer alan iş kollarındaki işletmelerde; 500 ve daha fazla işçi çalıştırılması durumunda, her 500 işçi için en az bir A sınıfı iş güvenliği uzmanı çalıştırılmalıdır. Ayrıca bu uzmanların tam gün çalışacak şekilde görevlendirilmesi gerekir.

A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Maaşları Nasıldır?

Günümüzde en tehlikeli alanlarda çalışan A sınıfı iş güvenliği uzmanı maaş ücreti; B ve C sınıfı iş güvenliği uzmanı olarak çalışan kişilere göre daha yüksek olmaktadır. Uzman maaşları, iş yerlerindeki tehlike düzeylerine, yabancı dile hâkim olunup olunmamasına ve çalışma süresine göre farklılık göstermektedir.

2003 yılında yapılan zamlarla birlikte en güncel A sınıfı iş güvenliği uzmanı maaşları; ₺12,270 ve ₺27,120 aralığında olmaktadır. Ayrıca bu alandaki ortalama maaşsa; ₺9,230 düzeyindedir.

A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Eğitimi Nedir? Nasıl Alınır?

Tehlikeli bir iş kolunda istihdam sahibi olmak isteyen kişiler, A sınıfı iş güvenliği uzmanlığı eğitimi almalıdır. Tema Akademi olarak sunduğumuz eğitim; profesyonel eğitmenlerce verilmekte olup bu alanda donanımlı bir uzman olmaya destek sağlamaktadır. Peki, iş güvenliği uzmanlığı eğitimi nasıl alınmaktadır?

  • A sınıfı iş güvenliği uzmanlığı eğitimi; iş yerlerinde korunaklı bir çalışma ortamının oluşturulması yönelik bir eğitim programını içerir. Tema Akademi tarafından online şekilde kursiyerlere sunulur. Böylelikle isteyen herkes internet bağlantısı ile bünyemizdeki başarılı eğitmenlerden, bu eğitimi pratik bir şekilde alabilmektedir.
  • Kursiyerlere iş güvenliği eğitimi 180 saat uzaktan eğitim şeklinde verilmektedir. Eğitim; 99 saat canlı video konferanslarıyla ve 81 saat pasif olarak gerçekleşir.
  • Eğitimin son aşamasında ise 40 saat staj yani pratik eğitim verilir. Böylelikle 220 saatlik programa sahip, kapsamlı bir eğitim sunulmaktadır.

A sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Eğitimi Ücretleri

Tema Akademi bünyemizde kursiyerlerimize sunduğumuz A sınıfı iş güvenliği uzmanı eğitimimiz, her bütçeye uygun olmaktadır. Hem donanımlı hem de uygun fiyatlı olan bu kursla, ayrıcalıklı bir eğitim alabilme imkânı elde edilmektedir. Ayrıca kursiyerler erken kayıt fırsatlarından da yararlanarak, kurs ücretleri konusunda avantaj sağlayabilirler.

Eğitime dair ödemeler kredi kartı veya nakit bir şekilde yapılabilmektedir. Kurs ücretleri ya da ödeme konusunda detaylı bilgilere sahip olabilmek için, Tema Akademi ile iletişimi geçebilirsiniz.

A sınıfı iş güvenliği uzmanı belge ücreti ise eğitim sonunda; ÖSYM tarafından yapılan iş güvenliği ve sağlığı sınavına girip başarılı olanlar tarafından yatırılmalıdır. Bu noktada sınavda başarılı olan kişiler A sınıfı iş güvenliği uzmanı sertifika ücreti ödeyerek ve İSG Katip sistemine kayıt olarak; sertifikaya sahip olabilirler.

A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı Sınavı Nasıldır?

Ülkemizde farklı merkezi alanlarda gerçekleşen İSG sınavı, yılda iki kez yapılmaktadır. Bu noktada sınav 6 ay süre ile tekrarlanır. Sınavdan en az 70 alınması gerekir. Başarılı olan uzman adayları, böylelikle sertifika alabilmeye hak kazanmaktadır.

Ayrıca sınava katılım sağlayan kişiler daha önce çıkmış olan A sınıfı iş güvenliği uzmanı sınav soruları ile sınava hazırlanarak; başarılı sonuçlar elde edebilmektedir.

A Sınıfı İş Güvenliği Uzman İş İlanları &; Fırsatları

A sınıfı iş güvenliği uzmanlığı eğitimi ile sektörde başarılı bir iş güvenliği uzmanı olabilme fırsatı elde edilmektedir. Tema Akademi ile alınan eğitimler; uzmanlığın son adımı olan sınavdan güzel bir sonuç almak içinde kolaylık sağlamaktadır.

Profesyonel eğitmenler sayesinde iş garantili bir eğitim alınmaktadır. Özellikle bu alanda güncel olarak pek çok iş ilanı bulunur. Peki, kurs sonrasında katılımcıların karşısına çıkan başlıca iş fırsatları nelerdir?

A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı İş Fırsatları

Sağlık ve hizmet sektörü

Savunma sanayisi

Ticari faaliyet gösteren merkezler

Madencilik ve endüstriyel güvenlik sektörleri

Yüksek katlara sahip olan binalardaki iş alanları

Sivil toplum kuruluşları ve kalabalık işyerleri

B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Nedir? B Sınıfı İş Güvenliği Nasıl Olunur?

Az tehlikeli iş alanlarında B sınıfı sertifikasına sahip iş güvenliği uzmanlarının çalışabilmesi mümkündür. İSG alanında 2. seviye olarak tabir edilen B sınıfı; iş yerlerinde bütün çalışanların güvenli bir ortamda istihdam edebilmesi için faaliyetler yürütmektedir.

Tema Akademi'nin sunduğu kapsamlı B sınıfı iş güvenliği uzmanlığı eğitimi; kursiyerlerin müsaitlik durumlarına göre ayarlanarak farklı zaman dilimlerinde sunulur. Bu eğitim; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı talimatı ile ÖSYM’nin düzenlediği sınavdan başarılı bir sonuç elde edilmesini sağlar.

Sınav sonrasında en az 70 puan alan kursiyerler, B sınıfı iş güvenliği sertifikasına sahip olur.  Ayrıca kurumumuzda diğer sağlık personelleri eğitimi, işyeri hekimliği eğitimi de verilir.

Kategoriler


Bu Kategorideki ilgili yazılar