Yılan Sokması İlkyardım Aşamaları Nelerdir?
İlkyardım Eğitimi
Yılan sokması ilkyardım aşamalarını biliyor olmak günün birinde size büyük getiriler sunabilir. Her ne kadar artık kent hayatında yaşayan insan sayısı daha fazla da olsa, başınıza ne geleceği hiç belli olmaz. Dolayısıyla ilk yardım eğitimlerinde yılan sokmasına karşı alınması gereken temel önlemler de anlatılmaktadır.
Biz de sizlerle yılan sokması ilkyardım aşamalarını anlaşılır bir biçimde paylaşmak isteriz. Böylece seyahatlerinizde ya da çalışmak üzere bulunduğunuz ortamlarda yılan sokmasıyla karşılaşırsanız daha bilinçli davranabilirsiniz.
Yılan Sokması İlkyardımı Neden Çok Önemlidir?
Günümüzde dünyada yılan sokması sebebiyle çok sayıda insan hayatını kaybetmektedir. Her ne kadar dünya nüfusunun artık büyük bir kısmı kentlerde yaşasa da yılanlarla kırsal alanda karşılaşmak kaçınılmaz değildir. Yılan saldırısına maruz kalan kişilere de en kısa sürede gerekli müdahalenin yapılması önemlidir. Aksi taktirde kişinin hayatı önemli ölçüde tehlikeye girmiş olacaktır.
Yılan sokması durumunda kişiye yapılacak müdahalelerin sırasıyla ve dikkatli bir biçimde gerçekleştirilmesi gerekir. Temel ilkyardım eğitimi almış olan kişiler de yılan sokması durumuna gerekli müdahaleyi yapabilecek donanıma sahiptir.
İlk Yardım Nedir? Yılan Sokması İlkyardımı Nasıl Yapılabilir?
İlkyardım eğitimi kursu alan kişiler, hayvan ısırmaları durumuna da müdahalede bulunabilecek yetiye sahip olacaktır. Söz konusu ilk yardım olduğunda akla yalnızca kalp durması ve solunum yollarının tıkanması gelmemelidir. Gündelik hayatta insanın başına gelmesi muhtemel her kaza anına yönelik yapılması gerekenler ilk yardım eğitimlerinde verilmektedir.
Yılan sokması ilkyardım aşamaları da çoğu dönemlerde kritik önem taşımaktadır. Örneğin tarlada çalışan kişiler, yılan ve akrep gibi zehirli hayvanların saldırısına maruz kalabilir. Bunun yanı sıra kırsal bir bölgeye tatile gittiğinizde dahi yılan saldırısına maruz kalabilme oranınız yüksektir.
Yılan sokması ilkyardım için de genellikle şu aşamaların tek tek ve özenli bir şekilde uygulanması gerekir:
Hastanın bilincinin açık olup olmadığının tespiti |
Gerekliyse hastanın bulunduğu ortamdan taşınması |
İlk yardımı uygulayacak olan kişinin de güvenliğinin sağlanması |
112 acil ekiplerine haber verilmesi |
Uygulanacak olan ilk yardımın donanımlı kişilerce uygulanması |
Hastanın genel durumunun sık sık kontrol edilmesi |
Yukarıdaki aşamalar yılan sokması ilkyardım adımlarında öncelikli olarak atılması gereken adımlardır. Gerekli ortamın sağlanması durumunda ilk yardım aşamalarına geçilmesi önemlidir. Elbette tüm bu süreçte hızlı davranmak ve hata yapmamak da hayati önem taşımaktadır.
Yılan Sokması Belirtileri Nelerdir?
Yılan sokması ilkyardım aşamalarına değinmeden önce yılan sokmasının genel belirtilerine bakmak gerekir. Bu sayede kazaya uğrayan kişiye yılanın saldırıp saldırmadığından da tam anlamıyla emin olunabilir. Yılan sokmasının başlıca belirtileri de şunlardır:
- Isırılan bölgede kabarmaların oluşması
- Isırılan bölgede hızlı bir şekilde şişlik oluşması
- Nefes almada güçlük çekme
- Bilinç kaybının meydana gelmesi
- Mide bulantısı / kusma
- İshal
- Şiddetli baş ağrısı
- İdrarın renginin siyaha dönüşmesi
- Felç ya da kasılmalar
- Ani kramplar
Yukarıda bahsi geçen semptomlar, yılan sokmasında birincil belirtiler arasında yer alır. Elbette saldıran yılanın türü bazı semptomların değişmesine neden olabilir. Dolayısıyla hastaya derhal müdahalede bulunmak ve tıbbi destek almasını sağlamak önemlidir.
Yılan Sokması İlkyardım Aşamaları
İlkyardım eğitimi sertifikası bulunan kişiler, yılan sokması durumlarında müdahale edebilirler. Zira zehirli bir yılanın saldırısına maruz kalmak kısa sürede kişinin hayatını kaybetmesine neden olabilmektedir. Özellikle de engerek türü yılanların saldırıları, ne yazık ki kişinin hayatını çok kısa bir sürede tehlikeye atabilmektedir.
Yılan sokması ilkyardım aşamaları da sırasına uygun bir şekilde ve donanımlı kişiler tarafından uygulanmalıdır. Biz de sizlere yılan sokması ilkyardımı nasıl yapılır bilgi vermek isteriz.
Yılan Sokması İlkyardım İlk Aşaması
Zehirli bir yılanın saldırısına uğrayan kişiyi öncelikli olarak sakinleştirmeniz gerekiyor. Hastanın bilinci açıksa endişelerini gidermeye özen göstermeniz önem taşıyor. Ayrıca hastanın kesinlikle hareket ettirilmemesi gerekiyor. (Şayet ortam güvenli ise) Yılan sokmalarında zehrin damar ya da lenf yollarıyla vücuda yayılmasına engel olabilmek için müdahalenin hareket ettirilmeden yapılması önem taşıyor.
Yılan Sokması İlkyardım İkinci Aşaması
Yılan sokmasında önemli müdahalelerden biri de yaranın üzerine temiz bir bezle bastırmaktır. Fakat bu aşamada hastaya kesinlikle turnike yapmamanız gerekir. Zira turnike yapılması durumunda zehrin yayılma ihtimali bulunmaktadır. Bunun yerine hafifçe baskı uygulamak zehrin yayılmasını da önemli ölçüde engelleyebilecektir.
Yılan Sokması İlkyardım Üçüncü Aşaması
Üçüncü aşamada artık hastanın konforunun sağlanması ve acil müdahale ekiplerinin beklenmesi yer alır. Bu noktada ısırılan bölge uzuv ise kalp hizasına getirilip sabit bir biçimde tutulabilir. Ayrıca hastanın vücudunda bulunan bilezik, kolye ya da yüzük gibi aksesuarların da çıkarılması önemlidir. Olası bir ödem ya da şişme halinde hastanın daha fazla zarar görmesine engel olunmuş olur.
Yılan Sokması İlkyardımı ile İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar
Yılan sokmalarında ilk yardım için yapılması gerekenler yukarıda verdiğimiz bilgiler kadardır. Özellikle de zehirli bir yılanın saldırısına maruz kalınmış ise tıbbi müdahalede bulunacak profesyonel ekiplerin aranması şarttır. Bunun haricinde yılan sokması tedavisi ilk yardım aşamalarında popüler kültürde ortaya atılmış olan çok fazla hata vardır. Bu konuda daha bilinçli olmak adına biz de bu sık yapılan yanlışları sizler için derlemek istedik:
Yılan Sokmasında Soğuk Uygulama Neden Yapılmaz?
Yılan sokmaları ilk yardım aşamalarında soğuk baskı uygulamanın herhangi bir sakıncası yoktur. Fakat ısırılan bölgeye doğrudan buz uygulamak çok da tavsiye edilmemektedir. Bunun yerine soğuk ve steril bir bez yardımı ile ısırılan bölgeye hafif bir baskı uygulamak faydalı olabilir. Ayrıca ısırılan bölge temiz suyla ıslatılmış bir bezle de silinmelidir.
Yılan Sokmasında Zehri Emmek Gerekir Mi?
Yılan sokması ilkyardım aşamalarında sanılanın aksine zehri emmek faydalı bir teknik değildir. Aksine bu uygulama zehrin daha fazla yayılmasına neden olabilir. Ayrıca zehri emen kişinin de zehre bu denli maruz kalması o kişinin de hayatını riske atabilir. Zehirli yılan sokması ilk yardım uygulamalarında ne olursa olsun ısırılan bölgenin emilmemesi önemlidir.
Sık Sorulan Sorular
Tema Akademi olarak yılan sokması ilkyardım aşamalarını sizlerle paylaşmak istedik. Böylece olası bir yılan saldırısında gerekli müdahaleleri en kısa sürede yapabilmeniz mümkün olacaktır. Hem yılan sokması ilkyardım hem de temel ilkeler hakkında merak ettiklerinizi de soru-cevap kısmında bulabilirsiniz.
Temel İlkyardım Nedir? İlkyardım Eğitimi Nereden Alınır?
Temel ilkyardım, kişinin hayata döndürülmesinde aktif rol oynayan uygulamalardır. Gerek kazalar gerekse de ani gelişen diğer durumlarda bu ilkeler uygulanabilir. İlyardım eğitimi nereden alınır sorusuna da Sağlık Bakanlığı onaylı eğitim kurumları yanıtını vermek mümkündür. Tema Akademi olarak bizler de temel ilkyardım eğitimi veren kurumlar arasındayız.
İlk Yardım Sertifikası Nasıl Alınır?
İlk yardım sertifikası, eğitim alıp sınava giren ve başarılı olan kişilere verilir. temal ilkyardım eğitimi alan kişiler, sertifika almak için sınava girdiklerinde genellikle başarılı olmaktadır.
İlkyardım Eğitimi Soruları Neleri İçerir?
İlkyardım eğitimi soruları arasında kurs kapsamında işlenen tüm konular yer alabilir. İlk yardım kursu aracılığı ile öğrendiğiniz konuların her biri sınavda karşınıza çıkabilir. İlk yardım kursu alan kişiler uygulamalı ve teorik sınavlarda her daim başarı elde edebilmektedir.
Yılan Sokması İlkyardım Eğitimi Yönetmeliği Nedir?
Yılan sokması ilkyardım eğitimi yönetmeliği, olası yılan saldırılarına edilmesi gereken tıbbi ilk müdahaleleri içerir. İlkyardım eğitimi sertifikası olan kişiler de bu konuda bilgili kişilerdir. Zaten ilkyardım eğitimi sertifikası, yılan sokması ve diğer tüm konulara hakim olan kişilere verilir.
İlkyardım Eğitimi Kaç Saat?
İlkyardım eğitimi kaç saat? Eğitimlerimiz genellikle 16 saatlik kapsamlı bir programa sahiptir. Yılan sokması ilkyardım aşamaları da bu program içerisinde anlatılmaktadır.
İlk Yardım Eğitimi Nasıl Alınır?
İlk yardım eğitimi nasıl alınır? Bunun için kurumumuza başvurarak kayıt olmanız yeterlidir. Bakanlık onaylı olarak verdiğimiz eğitimler arasında yılan sokması ilkyardım gibi alana yönelik tüm konular yer almaktadır.