İş Güvenliği Sertifikası Geçerlilik Süresi Nedir?
İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Eğitimi
İş güvenliği sertifikası geçerlilik süresi 5 yıl olarak belirtilmektedir. Bu sürenin bitiminde uzmanların tekrar yenileme eğitimi alması gerekmemektedir. Ancak 5 yılda bir vize işlemi yaptırmak gerekir.
İş ortamındaki güvenliğin korunmasına yönelik çalışmalar yürüten uzman adayları, iş güvenliği sertifikası almaktadır. Peki, iş güvenliği sertifikası kaç yıl geçerli?Sınava girilerek almaya hak kazanılan bu belgenin geçerlilik süresi 5 yıldır. 5 yıl sonunda yenileme işlemleri yapılmalıdır. Yenileme işlemi yaptırmayan uzmanların belgeleri; İş Sağlığı Güvenliği Genel Müdürlüğü tarafından askıya alınmaktadır.
İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası Yenileme Nedir?
Süresi dolan İSG sertifikalarının, vize yapılması gerekmektedir. Yapılan vize işlemlerine, iş güvenliği sertifikası yenileme işlemi denmektedir. İş güvenliği uzmanları tarafından gerçekleştirilen yenilenme işlemleri İSG-Katip sistemi üzerinden yapılmaktadır.
İş Güvenliği Sertifikası Yenileme İşlemi Nasıl Yapılır?
Çeşitli aşamalardan geçerek iş güvenliği uzmanlığı unvanı kazanan kişiler; süresi dolan sertifikalarına vize işlemi yaptırarak bu süreyi uzatmaktadır.
Yenileme işlemi 60 gündür. Sertifikanın 5 yıllık kullanım süresinin bitimine 60 gün kala, yenileme işlemlerinin başlatılması gerekir. Aksi halde İSG sertifikası en az 2 ay askıya alınacak, bu da uzman adaylarının mağdur olmasına neden olacaktır. Peki, iş güvenliği sertifikası yenileme işlemleri nasıl yapılır? Açıklanacak olursa;
- Öncelikle uzmanların e-Devlet üzerinden sisteme giriş yaparak ISG-Katip sekmesini açmaları gerekmektedir.
- Daha sonra sertifikalar kısmı seçilerek, vize yapılması gereken belge işaretlenmelidir.
- Sayfanın sağ tarafında belgeye ait bilgiler gözükmektedir. Bilgilerin yer aldığı satır işaretlenerek, bu satırın mavi renge dönmesi beklenmelidir.
- İSG-Katip sekmesindeki mevcut vizeler bölümünden ekle kısmına giriş yapılmalıdır
- Ekle kısmına gelindikten sonra, vize başvuru tarihi bilgisi eklenmeli ve kayıt işlemi tamamlanmalıdır.
İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası Nasıl Alınır?
Uzman adayları İSG alanında ilerlemek, iş sağlığı ve güvenliği sertifikası almak için öncelikle; bakanlıkça görevlendirilmiş İSG kursu programına katılım gerçekleştirmelidir. TEMA Akademi olarak verdiğimiz bu kurslar, iş güvenliği konusunda gerekli bilgi ve becerilerin kazandırılmasını amaçlamaktadır. Eğitim kurumumuz iş sağlığı ve güvenliği dersleri noktasında İSG sınav mevzuatına uygun bir eğitim vermektedir.
Tema Akademi; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından akredite edilmiş bir kurumdur. Staj için iş güvenliği sertifikası nasıl alınır? Eğitim kurumumuzun vermiş olduğu eğitimler tamamlandıktan sonra, ÖSYM tarafından yapılan merkezi sınava girilmesi gerekir. Sınavdan başarılı olunması durumunda C sınıfı iş güvenliği uzmanı sertifikası alımı gerçekleşmektedir.
İş Güvenliği Sertifikası Nereden Alınır?
ÇSGB tarafından yetkili olan eğitim kurumları iş güvenliği uzmanlığı eğitimi vermektedir. Verilen sertifika programı ile kursiyerler iş sağlığı ve güvenliği eğitim katılım belgesi almaktadır. Bu belgenin yasal bir şekilde eğitime yetkisi olan bir kurum tarafından verilmesi gerekir.
İş sağlığı ve güvenliği sertifikası ise ÖSYM tarafından yapılan sınav sonucunda başarılı olunması durumunda, yine bakanlıkça verilmektedir. Sınavı başarı ile geçen uzman adayları, iş güvenliği uzmanı unvanı almaktadır.
İş Güvenliği Sertifikası Almak İçin Gerekli Olan Evraklar Nelerdir?
Merkezi sınavı başarıyla tamamlayan uzman adayları; iş sağlığı ve güvenliği sertifikası için gerekli olan evrakları tam ve eksiksiz bir şekilde hazırlamalıdır. Böylelikle başvurularını tamamlayabilmektedirler. İSG uzmanı olabilmek için hem evrakların teslimi hem de sınavdan geçer not almak son derece önemlidir. İşte, gerekli olan o belgeler;
İSG Sertifikası İçin Gerekli Olan Evraklar |
Nüfus cüzdanı fotokopisi |
İmzalı başvuru formu |
İlgili bölümlerden mezun olunduğunu gösteren diploma |
Başvuru ücreti dekontu |
İş Güvenliği Sertifikası Alma Şartları Nelerdir?
İSG uzmanı olmak isteyen uzman adaylarından, belli şartlar aranmaktadır. Bu şartlar; adayların hem eğitim düzeyini kapsamaktadır hem de İSG sertifikası alınması için sınavdan başarılı olma zorunluluğunu içermektedir. Adayların sertifika alabilmesi için öncelikle gerekli bölümlerden mezun olması gerekir. O bölümler;
- Fen Edebiyat Fakültesi fizik, kimya ve biyoloji bölümü mezunları
- İSG ön lisans ve lisans bölümü mezunları
- Mühendislik ve Mimarlık mezunları
- Teknik öğretmenler ve iş müfettişleri sertifika almaya örnek olacak meslek grupları arasındadır.
İSG uzmanı olmak ve sertifika almak için temel gereklilik yukarıdaki gibidir. Ancak adaylardan sınavda başarılı olma zorunluluğu da aranır. Sınav iş yeri hekimliği eğitimi, iş yeri hemşireliği ve iş yeri uzmanlığı eğitimi sonrası gerçekleştirilmektedir.
Yapılan sınavdan iş güvenliği sertifikası soruları doğru olarak cevaplanarak, minimum 70 puan alma şartı vardır. 70 puan ve üzeri alan uzman adayları iş güvenliği uzmanı olarak sertifika almaya hak kazanmaktadır.
İş Güvenliği Sertifikası Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?
İş sağlığı ve güvenliği sertifikası e-Devlet sisteminde yer alan İSG- Katip sekmesinden sorgulanmaktadır. Uzman adaylarının kolay ve pratik bir şekilde yaptığı İSG belgesi sorgulama işlemleri, sırasıyla şu şekilde gerçekleşmektedir;
- E-devlet girişi yapılmalıdır.
- İSG katip sistemine giriş yapılmalıdır.
- İlgili alanlar doldurulmalıdır .
- Sorgulama işlemi tamamlanmalıdır.
İş Güvenliği Sertifikası Ne Zaman Çıkar?
İSG belgelerinin çıkış süresi başvuru yoğunluğu ve sistemin işleyişine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Ancak iş güvenliği sertifikası genel olarak ücretin ödenmesinden sonra 3 ile 7 gün içerisinde çıkmaktadır. Belgelerin tanımlanması İSG-Katip uygulama sistemi üzerinden gerçekleşir.
İş Güvenliği Sertifikası Ne İşe Yarar?
Bir kişinin iş yerinde iş sağlığı ve güvenliği uzmanı olarak çalışabilmesi için; gerekli olan belge İSG sertifikasıdır. Bu açıdan sertifika oldukça önemlidir. İSG sertifikasına sahip olan uzmanlar; iş hayatının daha sağlıklı ve güvenli bir şekilde çalışma koşullarına sahip olmasına katkıda bulunmaktadır.
İSG belgisine sahip kişiler, İSG uzmanı olarak güvenli çalışma ortamları için gerekli önlemleri almaktadır. Bu belge uzman adaylarının İSG alanında aldıkları eğitim ve başarılarının bir kanıtı niteliğindedir.
Tema Akademi olarak uzman adaylarına verdiğimiz eğitim kapsamında; uzmanların iş yerlerindeki risklerin belirlemesi, değerlendirmesi ve iş kazalarını önlemesi konusunda pratik çözümler bulmasına olanak sunmaktayız. Sınava yönelik bilgileri aktararak, kursiyerlerin gerekli bilgi ve becerilere sahip olmasına yardımcı olunmaktadır. Bu sayede sertifika alınması da daha kolay gerçekleşmektedir.
iş Güvenliği Sertifikası Fiyatları
İSG sertifikası bedelleri her yıl makam oluru ile belirlenmektedir. Bu noktada; sertifika vize ücreti, diğer sağlık personeli sertifikası ücreti, işyeri hemşireliği /hekimliği ve iş güvenliği sertifikası ücreti her yıl değişiklik gösterebilmektedir.
Bakanlıkça belirlenen iş güvenliği sertifikası ne kadar öğrenilerek; belge ücretleri İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü kurumsal tahsilat hesabına yatırılmalıdır. Ancak döner sermaye hesabına, IBAN numarası ile gönderilen ödemeler kabul edilmemektedir. Belge ücretleri ilgili kurum tarafından belirlenen şekilde ödenmelidir.