Tema Akademi Eğitim Kurumları Logo
Ücretsiz Destek Telefon (0212) 824 28 18

İş Güvenliği Uzmanı Maaşları Ne Kadar?
İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Eğitimi

İş Güvenliği Uzmanı Maaşları Ne Kadar?

İş güvenliği uzmanı maaşları hakkında detaylar genel olarak diğer mesleklerde olduğu gibi merak konusu olmaktadır. Bilindiği gibi özellikle İş Güvenliği Uzmanı 6331 Sayılı Kanunda yer alan maddeye göre  tüm işyerlerinde zorunlu kılınmış ve çalıştırmayan işyerleri idari para cezasına çarptırılmaktadır. 

İş güvenliği uzmanı maaşları İş Güvenlik Uzmanına ait sertifika ve Tehlike sınıfına göre değişiklik göstermektedir.  Bu tehlike sınıfları ise yapılan işin özelliği, iş sürecinde ortaya çıkan maddeler, iş araç gereçleri ve çalışma ortamı şekilleri de birlikte düşünüldüğünde iş yeri için belirlenene tehlike grubunu temsil eder. 

Tehlike Durumlarına Göre İş Güvenliği Uzmanı Maaşları

İş sağlığı ve güvenliği uzmanı, her alanda hizmet veren iş yerlerinde iş kazalarını önlemek amaçlı risk analizleri yapan, iş güvenliği konusunda işveren ile rehberlik ve danışmanlık yapan, çalışma ortamının yapılan işlere uygun olarak düzenlenmesi için işverene yazılı raporlar sunan kişidir. 

Tüm bunların yanında personelin eğitim, bilgilendirilmesi ve İSG Kâtip sistemine kaydeden ve ilgili diğer birimler ile iş birliği halinde çalışan sorumlulukları oldukça fazla görevli kişilerdir. Her tehlike grubuna ve iş yüküne bağlı olarak iş güvenliği uzmanı maaşları belli oranlarda artış göstermektedir. 

A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Maaşları

En tehlikeli sınıf olması nedeni ile A sınıfı iş güvenliği uzmanı maaşı diğer sınıflara göre daha yüksektir. Peki A sınıfı isg olmak için neler gerekliydi? Bu yüksek maaşları alan kişiler hangi yollardan geçiyor şöyle sıralamak doğru olacaktır.

  • B sınıfı sertifika ile en az 4 yıl fiilen çalışmış olmak. Sonrasındaki sınavlarda ise başarılı olmak,
  • İş güvenliği veya iş sağlığı ve güvenliği alanında üst düzey eğitim görmüş kişiler (doktora yapanlar),
  • İş sağlığı ve güvenliği uzmanlığında müfettiş yardımcılığı geçen süre de dahil olmak üzere en az 10 yıl fiili olarak çalışmış olan mimar, mühendis ve teknik kadroda yer alan müfettişler, 

A sınıfı iş güvenliği sertifikası alabilir ve bu alanda görev yapabilir. A sınıfı iş güvenliği uzmanı maaşı 2023 verilerine göre bakılacak olursa:

Ortalama Maaş

En Düşük

En yüksek

24.000 TL

19.000 TL

52.870 TL

B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Maaşları

B sınıfı iş yeri güvenliği uzmanları C sınıfından daha tehlikeli alanda görev aldıklarından, aldıkları maaşta aynı oranda fazla olmaktadır. Ortak sağlık birimlerine bağlı B sınıfı iş güvenliği uzmanı maaşları 01 Temmuz 2023 itibari ile 13.000 ve 15.000 TL arasında değişiklik göstermektedir.  B sınıfı iş güvenliği uzmanı maaşı 2023 tablo halinde şöyle belirtilebilir:

Ortalama Maaş

En Düşük

En Yüksek

19.900 TL

16.000 TL

40.000 TL

C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Maaşları

İsg C sınıfı çalışanları iş güvenliği uzmanı maaşları arasında en az alan grupta yer almaktadırlar.  Ancak bu sınıfta yer alan kişilerin gelirlerini arttırmaları tamamen kendi ellerindedir.  Kendi adına çalışanlar ve ortak sağlık birimine bağlı olmadan çalışan C sınıfı iş güvenliği uzman maaşı birçok A ve B sınıfı isg uzmanından daha fazla olabilmektedir. 

Kendi adına çalışıp ortak sağlık birimine bağlı olmayan kişilerin örneğin az tehlikeli sınıfta yer alan 50 tane işyerine bakan bir uzman işyeri başına alacağı ücretten hesaplanırsa her ay 15.000 TL gelirin üzerine çıkmış olabilir.

Ortalama Maaş

En Düşük

En Yüksek

15.000 TL

12.000 TL

28.000 TL

 

İş Güvenliği Uzmanı İş İmkanları Nelerdir? İş Güvenliği Uzmanı Maaşları Nasıldır?

İş güvenliği uzmanı iş imkânı her şehirde bölgeden bölgeye farklılık gösterebilmektedir. Öncelikle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Genel Müdürlüğü'nün yetkisini bulunduran kurumumuz Tema Akademi tarafından düzenlenen eğitim programına katılıp, daha sonrasında gireceğiniz sınavla birlikte İş güvenliği sertifikanızı alıp MEB iş güvenliği uzmanı ücret politikasından faydalanabilirsiniz. 

İş güvenliği uzmanlığı mesleğinin günden güne öneminin arttığını söylemek mümkün. Bu gerek iş yeri sahiplerinin gerekse çalışanların bilinçlenmesiyle doğru orantılı. Ayrıca gelişen ve değişen teknoloji ile iş güvenliği uzmanlarının var olan risklere karşı çözüm yöntemleri de oldukça çeşitlenmiştir. 

İş güvenliği uzmanı olarak başladıktan sonra yüksek lisans programları ile önce C sınıfı daha sonra B ve A sınıfı güvenlik uzmanı kadrosu olarak değişiklik gösterebilir seviyesinde bir iş güvenliği uzmanı çok rahatlıkla Kamuda iş güvenliği uzmanı maaşları ile başlayabileceği işler bulabilir.  

C sınıf sertifikasına sahip bir çalışan ise sağlık bilimlerinde çalışabilir. Bunun yanında az tehlikeli işlerde çalıştırılacağı dikkate alınarak kamu binalarında kolaylıkla iş bulabilir. Hangi sınıfa ait sertifika olursa olsun kendinizi geliştirdiğiniz sürece iş güvenliği uzmanı maaşları noktasında istediğiniz şartları kendiniz yaratabilecek konuma gelebilirsiniz.

İş Güvenliği Uzmanı Maaşları Neye Göre Belirlenir?

İş güvenliği uzmanı çalışanları işyerindeki diğer çalışanlarla çalışma saati bakımından benzerlik gösterir. Fakat üstlendikleri sorumluluk ve görev farklılığı nedeniyle iş güvenliği uzman maaşları diğer çalışanlarla farklılık gösterebilir. 

İş güvenliği uzman maaşları farklılıklarını en çok etkileyen sebeplerden biri de bulundukları tehlike durumudur. Çalışılan alandaki tehlikenin varlığı, az ya da çok olması alınan ücreti doğrudan etkilemektedir. 

Diğer bir faktör ise her sektörde olduğu gibi tecrübe, eğitim seviyesi maaş noktasında doğrudan etkili bir unsurdur.  Çalıştığınız firma da hiç kuşkusuz ki aldığınız maaşta bir o kadar etkilidir.  Firmanızın konumu, yaptığı işler ve faaliyet alanları sizi doğrudan etkileyecektir.

Kategoriler


Bu Kategorideki ilgili yazılar