Yanıklarda İlkyardım Eğitimi Hangi Meslekler Tarafından Alınmalı?
İlkyardım Eğitimi
Yanıklarda ilkyardım neden önemlidir? İlk yardım eğitimi hangi meslekler tarafından alınmalıdır? Temel ilk yardım bilgilerini bilmek ve uygulayabilmek acil durumlarda hayat kurtarabiliyor. Bu sebeple ilk yardım bilgileri belli mesleklerden ziyade hemen hemen herkesin bilmesi gereken uygulamalardır. Peki, yanıklarda ilk yardım neden önemlidir? Yanıklarda ilkyardım nasıl yapılmalıdır? İşte tüm merak edilenler…
Yanıklarda İlkyardım Neden Önemlidir?
İlk yardım bilgisi yaşanabilecek her kaza durumunda oldukça önemlidir. Yanık kazaları da bunlardan biridir. Kaza anında yapılan anlık ve doğru uygulamalar ile hastanın hayatı kurtulabilir. Böylece ciddi rahatsızlıkların önüne geçilerek hastanın hayatı korunmuş olur. Bununla birlikte yapılan doğru uygulamalar ile sağlık ekiplerinin de işi kolaylaşmış olur.
Tema Akademi eğitim merkezi olarak yanık vakalarında neler yapılması gerektiğini de kursiyerlerimize öğretmekteyiz. Bu sebeple uzman ilk yardım eğitmenleri tarafından verilen derslerde yanık vakalarında yapabileceğiniz tüm ilk yardım bilgileri anlatılmaktadır. Böylece sertifika alan kursiyerlerimiz ileride karşılaşabilecekleri yanıklarda ilkyardım bilgisine sahip olmaktadır? Peki, hangi meslekler yanıklarda ilkyardım eğitimi almalıdır?
Yanıklarda İlkyardım Eğitimi Alması Gereken Meslekler Nelerdir?
İlk yardım sertifikaları bazı meslek grupları için zorunludur. Bu meslek gruplarından bazıları şu şekilde sıralanabilir.
Doktor |
Hemşire |
Sağlık Görevlileri |
Polis |
Asker |
İtfaiye Personeli |
Sürücü Kursları |
Yukarıdaki meslek grupları ilk yardım eğitimi için zorunlu tutulan bazı meslek gruplarıdır. Fakat ilk yardım eğitimlerini sadece belli meslek grupları değil her vatandaşın alması istenir. Çünkü oluşabilecek kazalarda ilk yardım bilgisi hastanın hayatı için oldukça önem arz etmektedir.
Tema Akademi eğitim merkezi de bu durumların önüne geçmek için deneyimli ekibiyle yanıklarda ilkyardım eğitimi vermektedir. Peki, yanıklar nelerdir? Yanık derecelerine göre ilk yardım uygulamaları nelerdir? İşte detaylar…
Yanık Dereceleri Nelerdir?
Yanık, insanların ateş, yanmış bir cisim, radyasyon gibi farklı yakıcı maddelere maruz kalınması sebebiyle oluşmuş olan doku hasarına denmektedir. Kişilerde meydana gelen yüzeysel ve küçük yanıklar evde yapılabilecek olan küçük uygulamalar ile tedavi edilebilir. Böylece günlük yaşamınıza tekrar devam edebilirsiniz. Fakat meydana gelen yanık daha derinse tıbbi yardım istenir.
Yanıklarda ilkyardım bilgisine sahip olan bireyler etrafında oluşmuş olan yanık kazalarında doğru ve bilinçli müdahalede bulunması gerekir. Böylece iyileşme süreci hızlanır ve yanığın ilerlemesi durdurulabilir. Tema Akademi eğitim merkezi olarak eğitmenlerimiz kursiyerlerimize yanık vakalarında ne yapmaları gerektiğini detaylıca anlatır. Böylece oluşan yanıkların derecelerine göre kursiyerler ne yapmaları gerektiğini bilir. Peki, yanık dereceleri nelerdir?
1. Derece Yanıklarda İlk Yardım Yöntemleri
1. derece yanıklarda ilkyardım şöyledir;
- Deride kızarıklık oluşur,
- Ağrı yapar,
- Yanık olan bölgede ödem meydana gelir,
- 48 saatte iyileşme belirtisi gösterir,
- Güneş yanıkları bu kategoridedir.
Bu tarz yanık vakalarında yanan bölge buzlu olmayan soğuk bir su ile yıkanmalıdır. Yanan bölge yaklaşık 10 dakika kadar musluk suyunun altında tutulur. Bununla birlikte yanık oluşan bölgeye losyon, jel gibi benzeri şeylerin sürülmemesi gerekmektedir. Eğer ihtiyaç duyuluyorsa mutlaka bir sağlık kuruluşuna gidilmesi yeterli olacaktır.
2. Derece Yanık İlk Yardım Yöntemleri
İkinci derece yanıklar genellikle şöyledir;
- Genellikle sıcak su, kızgın yağ gibi sıvılar ile temas edilmesi halinde oluşur.
- Deri yüzeyinde içi su dolu kabarcıklar oluşur.
- Ağrılıdır.
2. derece yanıklarda da yapılacak ilk müdahale 10 dakika boyunca soğuk su uygulamasıdır. Fakat eğer yanan bölge büyük ve şiddetli ise mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna gidilmelidir. Yanıklarda ilkyardım sertifikasına ve bilgisine sahip değilseniz müdahale etmemek en doğru karar olacaktır. Aksi halde yapacağınız yanlış bir müdahale hastanın hayatı için sıkıntı yaratabilir.
Eğer yanıklarda ilkyardım eğitimi almak istiyorsanız Tema Akademi eğitim merkezi ile görüşebilir ve ilk yardım sertifikası alabilirsiniz.
3. Derece Yanıklarda İlk Yardım Yöntemleri
Yanık oluşumundan derinin tüm tabakaları zarar görür. Yanığın yaratmış olduğu hasar büyüktür ve cildin atında da gözlemlenir. Bu durumda damar, kas ve sinir sistemine kadar ulaşabilir. 3. Derece yanıklar sinir sistemine zarar verdiğinden ağrı oluşmayabilir. Bu sebeple hemen en yakın sağlık kuruluşuna gidilmesi oldukça önemlidir.
Tema Akademi ilk yardım uzmanlarımız kursiyerlerimize 3. Derece yanıklarda yapılması gereken tüm müdahaleleri detaylıca açıklamaktadır. Bu sebeple yanıklarda ilkyardım bilgisi olmadan yanıklara krem gibi ürünler sürmek hastaya zarar verebilir. Bu nedenle yanıklarda ilkyardım eğitimi almak önemlidir. Peki, yanıklarda ilk yardım müdahalesinde hangisi ilk önce yapılır?
Yanıklarda İlk Yardım Nasıl Yapılmalı?
Yanıklarda ilkyardım eğitimi hemen hemen her meslek grubunda önemli bir bilgidir. Nerde ne zaman yanık vakaları ile karşılaşılacağı belli olmayabilir. Bu nedenle ilk yardım eğitimi almak ve doğru uygulamak hayat kurtarabilir. Peki, yanıklarda ilk yardım uygulamaları nasıl olmalıdır? İşte detaylar…
Elektrik Yanıklarında İlk Yardım Nasıl Yapılır?
Elektrikli yanıklarda ilkyardım nasıl olmalıdır? Elektrik yanıkları ciddidir. Bu nedenle yapacağınız her müdahalenin doğru ve bilinçli olması önemlidir. Özellikle yanlış yapılan her uygulama hem sizin hem de hastanın hayatını riske sokabilir. Bu sebeple bu tarz ciddi kazalarda mutlaka ilkyardım eğitimi sertifikası önemlidir. Peki, elektrik yanıklarına müdahale nasıl olmalıdır.
- Hastaya dokunmadan önce elektrik akımı kesilmelidir.
- Eğer akımın kesilme imkânı yoksa tahta çubuk veya ip ile hastanın elektrik teması sonlandırılmalıdır.
- Yanıklarda ilkyardım aşamasında yapılması gereken bir diğer adım ise hastanın yaşamsal bulguları kontrol edilmelidir.
- Hastaya asla su ile müdahale edilmemelidir.
- Hasta hareket ettirilmemelidir.
- Yanık oluşan bölgenin üzeri temiz bir bezle örtülür.
- Sağlık ekipleri aranmalıdır.
Kimyasal Yanıklarda İlkyardım Nasıl Yapılır?
Bu tarz vakalar ile karşılaşılması durumunda hemen sağlık ekipleri aranmalı veya en yakın sağlık kuruluşuna gidilmelidir. Çünkü sertifika sahibi olmadan bilinçsizce yapacağınız her işlem hastanın hayatını riske sokabilir. Bu sebeple bu tarz vakalara ilk yardım müdahalesi yapabilmek için mutlaka bilgi sahibi olunması gerekmektedir.
Isı ile Oluşan Yanıklarda İlk Yardım Nasıl Yapılır?
Isı ile oluşmuş olan yanıklarda ilkyardım uygulamalarında sakin olunmalıdır. Ardından yapılabilecek adımlar şöyledir:
- Kişi halen yanmaya devam ediyor ise panik olması ve koşması engellenmelidir.
- Hastanın üzeri bir örtü yardımıyla kapatılır ve örtüye sarılması sağlanır.
- Yaşam bulguları (ABC) kontrol edilir. Eğer temel ilk yardım bilginiz yoksa sağlık ekiplerinin gelmesi beklenmelidir. Aksi halde hastanın hayatını riske sokabilirsiniz.
Eğer ısı ile oluşan yanıklarda ilkyardım uygulamalarını öğrenmek istiyorsanız alanında uzman ve tecrübeli ilk yardım eğitmenlerimiz ile görüşebilirsiniz. Böylece acil durumlarda ne yapmanız gerektiğine dair tüm bilgileri öğrenmiş olursunuz.
Sıcak Su Yanık İlk Yardım Nasıl Yapılır?
Sıcak su yanıklarında yapılacak ilk müdahale buzlu olmayan soğuk suyun altın yaklaşık 10 dakika beklemek olacaktır. Ardından en yakın sağlık kuruluşuna giderek yanık oluşan bölgenin durumu kontrol ettirilmelidir.
El, Yanıklarda İlk Yardım Nasıl Yapılır?
Bu tarz yanıkların nasıl ve ne şekilde olduğu çok önemlidir. Bu sebeple yanıklarda ilkyardım uygulamalarına hakim değilseniz hemen bir sağlık kuruluşuna giderek elinize müdahale ettirmeniz oldukça önemlidir.
Çay Yanıklarda İlk Yardım Nasıl Yapılır?
Çay yanıkları da tıpkı diğer yanıklarda olduğu gibi ilk önce soğuk su ile müdahale edilmesi gereken bir yanıktır. Akan soğuk suyun altında 10 dakika beklemek ilk müdahale yanıklarda ilkyardım açısından büyük önem arz etmektedir. Eğer yanan bölge büyük ve ciddi ise mutlaka bir hekime danışmakta fayda vardır.
Sık Sorulan Sorular
Tema Akademi ailesi olarak yanıklarda ilkyardım uygulamaları konusunda sıklıkla karşılaştığımız sorular şöyledir:
1 – Temel İlkyardım Nedir?
Temel ilkyardım eğitimi nedir? Kısaca temel ilkyardım herhangi bir kaza anında sağlık görevlileri gelinceye dek hastanın hayatının kurtarılması için olay yerinde yapılan ilk müdahalelere denmektedir.
2 – Yanıklarda İlkyardım Eğitimi Nereden Alınır?
İlkyardım eğitimi nereden alınır? İlk yardım eğitimi alabilmek için Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş olan ilk yardım kursu tercih edilmelidir. Tema akademi bu merkezlerden biridir.
3 – İlk Yardım Eğitimi Nasıl Alınır?
İlk yardım eğitimi nasıl alınır? Yanıklarda ilkyardım eğitimi alabilmek için öncelikle Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmış olan ilk yardım kursu merkezlerine gidilmesi gerekmektedir. Ardından uzman hocalardan alınan uygulamalı dersler ile ilk yardım sınavına hazırlanılır. Sınavı kazanan adaylar ilkyardım eğitimi sertifikası almaya hak kazanır.
4 – İlk Yardım Sertifikası Şart mıdır?
İlk yardım eğitimi ardından girilecek olan sınavda başarılı olan adaylar ilk yardım sertifikası alırlar. İlk yardım uygulamaları yapabilmek için bu sertifikanın olması zorunludur. Bu sebeple ilkyardım eğitimi yönetmeliği kapsamında sertifika sahibi olmayan adayların hastaya müdahale etmeleri sakıncalıdır.
5 – Yanıklarda İlkyardım Eğitimi Kaç Saat?
İlkyardım eğitimi kaç saat? İlkyardım eğitimi sertifikası süresi 16 saattir. 2 gün boyunca alınacak temel ilkyardım eğitimi ile süreç tamamlanır ve sertifika alabilmek için ilk yardım sınavına girilir.
6 – Yanıklarda İlkyardım Eğitimi Soruları Nasıldır?
İlkyardım eğitimi soruları hem yazılı hem uygulamalı olmak üzere iki şekilde uygulanır. Başarılı olan adaylar ilkyardım eğitimi yönetmeliği kapsamında sertifika almaya hak kazanır.
8 – Yanık Yere İlk Önce Ne Sürülmelidir?
Yanıklarda ilkyardım nasıl yapılmalıdır? Yanık oluşan bölgeye yapılacak olan ilk müdahale buzlu olmayan soğuk bir su ile en az 10 dakika boyunca yıkamak olacaktır. Aksi halde yanık oluşan bölgeye hemen bir krem, losyon gibi şeyler sürmek zarar verebilir.
9 – Yanıklarda İlk Önce Ne Yapılmalıdır?
Yanık oluşan bölgeye yapılması gereken tek şey soğuk suyun altında en az 10 dakika boyunca beklemek olacaktır. Böylece yanık oluşan bölge soğur ve acı hafifler. Ardından yanıklarda ilkyardım için yapılması gereken en önemli şey en yakın sağlık kuruluşuna gidilmelidir.