100 Binden Fazla Aday Belgeli İş Güvenliği Uzmanı Olmak İçin Ter Döktü
İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Eğitimi
İşyerlerinde A ve B belgeye sahip olan İş Güvenliği Uzmanı açığını kaptmak için yapılan sınav 21 Aralık 2013 tarihinde gerçekleşti. Ülke genelinde 105 bin kişin katıldığı sınavda adaylar İş güvenliği belgesi almak için ter döktürler. Sınava giren adaylar, çıkan soruların daha çok yoruma dayalı olduğunu söylerken çoğunluğun sorularda çok fazla zorlanmadıklarını dile getirdiler.
Bilindiği gibi, 1 Ocak 2014 tarihinden itibaren 50’den az çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan iş yerlerine, iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı çalıştırma zorunlu hale geldi. Fakat yasayla birlikte ciddi anlamda uzman sayısı eksikliği vardı ve ihtiyaç karşılanamıyordu.Bu nedenden dolayı kurum, özellikle A ve B sınıfı belgeye sahip iş güvenliği uzmanı sayısını artırmak için çalışmaya devam ediyor. Kurum, söz konusu uzman açığını kapatmak için 21 Aralık tarihinde bir sınav düzenledi. Milli Eğitim tarafından yapılan sınav ilk defa İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Adana olmak üzere 5 bölgede yapıldı. Sınav daha önce sadece Ankara’da yapılıyordu.
Hali hazırda A, B ve C sınıfı belge ile yetkilendirilmiş iş güvenliği uzmanı sayısı 35 bin civarında. Bu rakamın 33 bin 400’ünü C sınıfı, 950’sini A sınıfı ve 650’sini de B sınıfı iş güvenliği uzmanı oluşturuyor. İş güvenliği uzmanının yanında yine iş yerlerinde görev alacak iş yeri hekimi sayısı da bugün itibariyle 16 bin 300 dolaylarını buldu.
Geçtiğimiz haftalarda Tema Akademi olarak, Dr. Yasin Kalyoncuyla İş Güvenliği Uzmanı eksikliği konusunda bir röportaj yapmıştık. Kalyoncu söz konusu röportajında yeni yasıyı detaylı olarak açıklarken, eksikliğin sebeplerini ve nasıl giderilmesi gerektiği noktasında bilgi ve tecrübelerini bize aktarmış ve bu sorunun İş Sağlığı ve Güvenliği Kursları sayesinde daha hızlı aşılacağını ifade etmişti.