Tema Akademi Eğitim Kurumları Logo
Ücretsiz Destek Telefon (0212) 824 28 18

İş Güvenliği Uzmanı İş İlanları Kimlerin Başvurusuna Açıktır?
İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Eğitimi

İş Güvenliği Uzmanı İş İlanları Kimlerin Başvurusuna Açıktır?

İş güvenliği uzmanı iş ilanları, istihdamın artması ve yasal zorunluluk gereği iş sağlığı güvenliğine duyulan ihtiyaç sonucunda sıklıkla incelenmektedir. Günümüzde okunulan bölümün veya alınan eğitimin sağladığı iş olanakları son derece önemlidir. Artık her iş yerinin ihtiyaç duyduğu iş güvenliği uzmanı iş ilanları da bu kapsamda merak edilmektedir.

İş Güvenliği Uzmanı İş İlanları Kimlere Yöneliktir?

İş güvenliği uzmanlığı iş ilanları, iş veren ve iş güvenliği uzmanına yöneliktir. İş Sağlığı ve Güvenliği eğitimi sonrasında ÖSYM tarafından yapılacak sınavda başarılı olan adaylar, İş Sağlığı ve Güvenliği sertifikasına sahip olmaktadır.

Çeşitli şekilde derecelendirilen iş sağlığı ve güvenliği uzmanlığı sertifikası, iş ilanlarını de seçeneklendirmektedir. İş yerlerinde işçiye ve kuruma yönelik çalışmalar yapan iş sağlığı uzmanları, çeşitli derecedeki eğitimleriyle kurumlarda kolaylıkla iş bulabilmektedir. İş güvenliği uzmanı iş ilanları ise kısaca şu temeldedir:

1 – A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı İş İlanları

A sınıfı iş güvenliği uzmanı, tehlikeli olarak kabul edilen iş yerlerinde iş güvenliği departmanında görev almaktadır. A sınıfı İş Sağlığı ve Güvenliği sertifikasına sahip olan bu kişiler, iş sağlığı ve iş güvenliğiyle alakalı çalışmalar yürütmektedir.

A sınıfı iş güvenliği uzmanı iş ilanları çerçevesinde A sınıfı iş güvenliği uzmanında aranan bazı kriterler bulunmaktadır. Tehlikeli sınıfta yer alan A sınıfında iş güvenliği uzmanının sahip olması gereken özellikler:

  •         Dikkatli ve titiz olmalıdır.
  •         Her an tehlikelere karşı hazır olmalıdır.
  •         Ortaya çıkabilecek problemlere karşı hızlı ve pratik çözümler üretebilmelidir.

Teknik olarak da birçok ince detayı isteyen A sınıfı iş güvenliği uzmanı, kapsamlı bir meslek grubudur. A sınıfı iş sağlığı ve güvenliği uzmanı olmak için en az dört yıl B sınıfı iş güvenliği uzmanı belgesiyle görev yapılmalıdır. Uzman olmak isteyen kişilerin ise iş güvenliği ya da iş sağlığı ve güvenliği dallarında doktora yapan mimar, teknik eleman ve mühendis olması gerekmektedir.

2 – B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı İş İlanları Neler İçerir?

B sınıfı iş güvenliği uzmanları ise az tehlikeli veya tehlikeli iş yerlerinde çalışmaktadır. B sınıfı iş güvenliği uzmanı, iş alanlarının güvenlik prosedürlerine uygun olup olmadığını denetlemektedir. B sınıfı iş güvenliği uzmanlığı sertifikasına sahip bu kişilerde, aranan bazı şartlar şu şekildedir:

Çalışanlara iş sağlığı ve güvenliği hakkında eğitim ve bilgi verme.

Çalışma ortamlarında iyileştirici değişikliklerde bulunma.

Üst birimlere talepte bulunma ve bilgi verme.

Uzun vadeli planlamalar yapma ve takip etme.

B sınıfı iş güvenliği uzmanı iş ilanları çerçevesinde B sınıfı uzmanlardan, en az 3 yıl çalışma ve C sınıfı iş güvenliği uzmanlık belgesine sahip olma şartı aranmaktadır. Az tehlikeli iş yerlerinde büyük ihtiyaç duyulan B sınıfı iş güvenliği uzmanlığı hakkında en detaylı bilgilere Tema Akademi’den ulaşabilirsiniz.

3 – C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı İş İlanları

C sınıfı iş güvenliği uzmanı ise sadece az tehlikeli iş yerlerinde hizmet vermektedir. C sınıfı iş güvenliği uzmanı:

  • Çalıştığı iş yerinde iş sağlığı ve güvenliği hakkında eğitim verir.
  • Çalıştığı iş yerinde rehberlik eder.
  • Risk değerlendirmesi ve inceleme yapar.

C sınıfı iş güvenliği uzmanlığı eğitimini mühendisler, mimarlar veya teknik öğretmenler alabilmektedir. Bu eğitim sonucunda sınava giren adaylar geçer not aldığında, C sınıfı iş güvenliği uzmanı olmaktadır. Çalışma alanlarında tehlikelerin kaldırılmasını ve planlar yapılmasını sağlayan C sınıfı iş güvenliği uzmanı iş ilanları açısından zengindir.  

C sınıfı iş sağlığı ve güvenliği eğitimi için Tema Akademi ile iletişime geçmelisiniz. Öğrenci odaklı eğitim hizmetleriyle Tema Akademi sizleri iş güvenliği uzmanı olma yolunda desteklemektedir. Her kişinin durumu göz önüne alınarak oluşturulan ders saatleriyle, günlük yaşamınız da kesintiye uğramamaktadır.

Kamuda İş Güvenliği Uzmanı Kadrosu Nasıldır?

Kamuda iş güvenliği uzmanları yer almaktadır. Ancak dışarıdan bir atamayla alınmamaktadır. İş güvenliği uzmanı olma hakkına sahip bölümlerden mezun olmuş ve kamu kurumlarına girmiş kişiler Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının onay verdiği eğitim kurumlarında iş sağlığına yönelik eğitim alabilmektedir. Bu eğitimin ardından yılda iki kere yapılan sınavlardan birine girmeleri gerekmektedir.

Sınavdan geçer not alan adaylar sertifikalarını alarak iş sağlığı alanında çalışma hakkı elde ediyor. İSG Katip üzerinden kamuda çalışan iş sağlığı ve güvenliği uzmanlarının sözleşmesi yapılıyor ve kendi görevleri haricinde aylık 80 saatin üstünde kısmi görev yapabiliyorlar.

Part Time iş Güvenliği Uzmanı İş İlanları Nedir?

Part Time iş güvenliği uzmanı iş ilanları, kişilere açılmamıştır. Çünkü bir iş güvenliği uzmanı, aylık 195 saat çalışma süresi sınırını aşmamalıdır. Yani bir iş yerinde süresinin tamamını dolduracak durumda tam zamanlı çalışan iş güvenliği uzmanı başka bir yerde yarı zamanlı çalışamaz.

Ek olarak iş güvenliği uzmanı sıfatında tam zamanlı şekilde çalışan kişinin başka bir iş yeri ile sözleşme yapamayacağı yönetmelik tarafından kesin olarak belirlenmiştir. 195 saatlik çalışma süresine ilave olarak tam zamanlı çalışan iş sağlığı uzmanı, aylık 22.5 saat fazla mesai yapabilme hakkına sahiptir.

İş Sağlığı ve Güvenliği Teknikeri İş İlanları Neleri İçerir?

İki yıllık İş Sağlığı ve Güvenliği bölümünden mezun olan kişiler, iş sağlığı ve güvenliği teknikeri sıfatındadır. Teknik desteğe ve elemana sıkça ihtiyaç duyan iş sağlığı alanında teknikerlere de alan açılmaktadır. İş sağlığı ve güvenliği uzmanının yanında görev alan iş sağlığı teknikeri de iş alanları açısından geniş kaynaklara sahiptir.

Çalışılan işin içeriğine göre iş sağlığı teknikerinin görevleri de değişmektedir. İş istihdamını arttıran ve genişleten bu alanda, teknikerler de iş ortamlarını korumaya yönelik hizmet vermektedir. İş güvenliği uzmanı iş ilanları dışında teknikerler de kolaylıkla bu alanda iş bulabilmektedir.

İş Güvenliği Uzmanı Mesleki Faaliyetleri Nelerdir?

İSG nedir oldukça geniş bir açıklamaya sahip olsa da kısaca; iş sağlığı ve güvenliği, iş yerlerini geniş ölçüde kapsayan çalışma ve faaliyetlerdir. İş sağlığı ve güvenliği uzmanının da görev ve sorumlulukları mevzuata uygun şekilde iş yerlerini, çalışanı ve işvereni hedeflemektedir.

İş güvenliği uzmanı herhangi bir iş yerinde fiziksel, biyolojik, kimyasal ve fiziksel faktörlerin sebebiyet verdiği hastalık ve yaralanmaların ortadan kaldırılması için prosedür ele alır. Rehberlik, denetleme, madde ve malzeme kontrolü, kaza önleme, raporlama görevleri dışında iş sağlığı ve güvenliği uzmanı birçok alanda hizmet vermektedir.

 

Kategoriler


Bu Kategorideki ilgili yazılar