Tema Akademi Eğitim Kurumları Logo
Ücretsiz Destek Telefon (0212) 824 28 18

İş Sağlığı ve Güvenliği Sıkça Sorulan Sorular
İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Eğitimi

İş Sağlığı ve Güvenliği Sıkça Sorulan Sorular

İş sağlığı ve güvenliği sıkça sorulan sorular her geçen gün artış göstermektedir. Çünkü bu alana olan ilgi artmaktadır. Böyle olunca insanların aklında bazı cevaplanmamış sorular olabilir. İş sağlığı ve güvenliği daha çok çalışma hayatı içerisinde çalışanların hayat kalitesi, güvenliği ve sağlığı ile yakından ilgilenir. Bu açıdan oldukça disiplinli bir alan olduğunu söylemek mümkündür.

İş Sağlığı ve Güvenliği Sıkça Sorulan Sorular Nelerdir?

İş sağlığı ve güvenliği olarak isimlendirilen alanın asıl amacı insanlara güvenli ve sağlıklı bir iş ortamı oluşturmaktır. Çalışanlar böylece tedirgin olmadan daha rahat bir şekilde çalışmış olurlar. Bu alanla alakalı merak edilen birçok husus vardır. İş sağlığı ve güvenliği sıkça sorulan sorular ve cevapları bu hususlara ışık tutmuş olacaktır.

İş Sağlığı ve Güvenliği Sıkça Sorulan Sorular ve Cevapları

İş sağlığı ve güvenliği sıkça sorulan sorular ve cevapları bu alanda ilerlemek ve sertifika sahibi olmak isteyen kişiler için oldukça aydınlatıcı olmaktadır. Bu nedenle İş sağlığı ve güvenliği sıkça sorulan sorular önce tablo halinde gösterilirken sonrasında cevapları ile beraber ayrıntılı bir şekilde görmek açıklayıcı olacaktır.

İş Sağlığı ve Güvenliği Sıkça Sorulan Sorular

1 – İş güvenliği ne anlama gelir?

2 – İş sağlığı ve güvenliği sertifikası nedir?

3 – İş sağlığı ve güvenliği eğitimleri neyle alakalıdır?

4 – İş sağlığı ve güvenliği ile alakalı eğitimleri kim verir?

5 – Kimler iş sağlığı ve güvenliği sertifikası alabilir?

6 – İş sağlığı ve güvenliği eğitimi zorunlu mudur?

7 – İş sağlığı ve güvenliği sertifikası alma süreci nasıldır?

8 – Temel iş sağlığı ve güvenliği eğitimi nedir?

9 – Lise mezunları iş sağlığı ve güvenliği uzmanı olabilir mi?

10 – Ön lisans mezunları iş sağlığı ve güvenliği uzmanı olabilir mi?

11 – İş sağlığı ve güvenliği sınavına kaç kez girme hakkı bulunur?

1 – İş Güvenliği Ne Anlama Gelir?

İş güvenliği kavramı iş yerinde meydana gelen işlerin yapıldığı esnada ortaya çıkma ihtimali olan sağlığa zararlı olayların önüne geçilmesi için gerçekleşen çalışmaların tümüne denir. Aynı zamanda iş güvenliği ile birlikte çalışma ortamının daha iyi ve daha güvenli hale gelmesi de amaçlanır. Çalışma şartlarının daha iyiye gitmesi için sistemli bir şekilde çalışma yürütülür.

2 – İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası Nedir? Nasıl Alınır?

İş sağlığı ve güvenliği sıkça sorulan sorular arasında en popüler olanlardan bir tanesi iş sağlığı ve güvenliği sertifikasına nasıl sahip olunacağı ile alakalıdır. Meslek hayatını bu yönde ilerletmek isteyen kişiler söz konusu sertifika ile alakalı ayrıntılı bilgiye sahip olmak isterler. Bu nedenle de sertifika hakkında uzun araştırmalar yaparlar.

Söz konusu sertifikayı elde etmek için İş sağlığı ve güvenliği kursuna kaydolmak ve katılım sağlamak gerekir. Kursa gittikten sonra adaylar sınava katılmaya hak kazanır. Sonrasında sınavdan belli bir başarı elde edip geçer not alması gerekir. Tüm bu adımlardan sonra sertifikayı almayı hak kazanmış olur.

3 – İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimleri Neyle Alakalıdır?

İş sağlığı ve güvenliği eğitimi (İSG eğitimi) meslek hayatına iş sağlığı ve güvenliği konusunda yön vermek isteyenlere verilen bir eğitim türüdür. Bu eğitimin verilmesinin esas amacı sertifika almak için girilen sınavın kazanılmasını sağlamaktır. Bu nedenle eğitim içerisinde sınav müfredatına dahil olan konular işlenir. Böylece adayın sınavı rahatlıkla geçmesi hedeflenir.

İş sağlığı ve güvenliği sıkça sorulan sorular üzerinden geçilirken aynı zamanda iş hayatında meydana gelebilecek kazalardan da bahsedilir. Söz konusu kazaların önüne geçebilmek adına alınması gereken önlemlerden de ayrıntılı bir şekilde bahsedilmiş olur. Adaylar bu alandaki her konuda bilinçlendirilmeye çalışılır.

4 – İş Sağlığı ve Güvenliği ile Alakalı Eğitimleri Kim Verir?

İş sağlığı ve güvenliği sıkça sorulan sorular arasında eğitimlerin nereden alınacağı da yer almaktadır. Bu alanda çalışabilmek için sahip olunması gereken sertifikayı almak isteyen kişiler eğitimi nereden alabileceği konusunda endişelenebilirler. Söz konusu eğitimler Tema Akademi gibi bakanlık tarafından onaylanan eğitim kurumları tarafından verilmektedir.

5 – Kimler İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası Alabilir?

İş sağlığı ve güvenliği sıkça sorulan sorular arasında çok fazla rastlanan bir diğer soru ise bu sertifikaya kimlerin sahip olabileceğidir. İş sağlığı ve güvenliği ile alakalı eğitimlere katılıp sonrasında da sertifika almayı hak kazanabilecek meslek gruplarını şu şekilde sıralamak mümkündür;

  • Teknik öğretmenler
  • Mimarlar
  • Mühendisler
  • Fizik, kimya ve biyoloji mezunları
  • Meslek yüksekokulundan iş sağlığı ve güvenliği bölümünden mezun olan kişiler (2 yıllık da olabilir 4 yıllık da)

Yukarıda bahsedilen meslek grupları gerekli eğitimi aldıktan sonra sınava girerek iş sağlığı ve güvenliği sertifikasına sahip olabilirler.

6 – İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi Zorunlu mudur?

İş sağlığı ve güvenliği sıkça sorulan sorular denildiği zaman akla gelen hususlardan bir diğeri de konu ile alakalı eğitimin zorunlu olup olmadığıdır. Eğer bir kişi iş sağlığı ve güvenliği uzmanı olmak istiyorsa söz konusu eğitimleri tamamlaması gerekir.

Ayrıca söz konusu eğitimin sınavda başarılı olmak için oldukça büyük bir öneme sahip olduğunu söylemek mümkündür. Bu eğitim aynı zamanda iş güvenliği ile alakalı hazırlanmış kurallarla ilgili de bilgilendirme yapmış olur. Hem de iş yerinde meydana gelme ihtimali olan kazalar ve bu kazaların nasıl önlenebileceği konusunda da eğitimleri yeri oldukça önemlidir.

7 – İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası Alma Süreci Nasıldır?

Sertifika alma konusunda adaylar bazı tedirginlikler yaşayabilirler. Sertifikayı alma süreci ilk etapta kişilerin gözünü korkutabilirler. Bu nedenle iş sağlığı ve güvenliği sıkça sorulan sorular arasında sertifika alma süreci önemli yer tutar.

İş sağlığı ve güvenliği alanında sertifikaya sahip olmak için öncelikle bakanlık onaylı bir eğitim kurumundan gerekli eğitimi almanız gerekir. Sonrasında ise sınava girmek gerekir. Sınavdan da başarılı bir şekilde geçilmesi halinde belge ücretini ödedikten sonra e-devlet üzerinden söz konusu sertifikaya sahip olabilirler.

8 – Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi Nedir?

İş sağlığı ve güvenliği sıkça sorulan sorular ve cevapları çok sayıda olabilir. Bu soruları uzatmak mümkündür Fakat en önemli sorulardan biri iş sağlığı ve güvenliği eğitimi ile alakalı olanlardır. Konu ile alakalı yasa gereğince tüm işverenler çalışmaya başlamadan önce çalışanlarına iş sağlığı ve güvenliği eğitimi vermek zorundadır. Bu eğitimin verilmesinin en büyük amacı çalışma esnasında meydana gelebilecek iş kazalarının önüne geçmektir.

9 – Lise Mezunları İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Olabilir mi?

Lise mezunları iş sağlığı ve güvenliği sıkça sorulan sorular arasında en çok kendilerinin iş güvenliği uzmanı olup olamayacağını belirten sorunun cevabını merak etmektedir. Fakat ne yazık ki lise mezunları iş sağlığı ve güvenliği uzmanı olamamaktadır. Bunun için en az iki yıllık meslek yüksek okulunun ilgili bölümünden mezun olmak gerekir.

10 – Ön Lisans Mezunları İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Olabilir mi?

İş sağlığı ve güvenliği sıkça sorulan sorular ön lisans mezunlarını da yakından ilgilendirir. Uzman olup olamayacağını merak eden mezunlar bu sorulara göz atmak isterler. Ön lisans mezunu kişiler gerekli eğitimi aldıktan sonra sınava girip sınavda da başarılı olurlarsa uzman olmaya hak kazanırlar.

11 – İş Sağlığı ve Güvenliği Sınavına Kaç Kez Girme Hakkı Bulunur?

Söz konusu sınava girmek için herhangi bir sınır bulunmamaktadır. Sınavdan başarısız olunması halinde adaylar tekrar tekrar sınava girerek kendilerini deneyebilirler. Adaylar sınavdan başarısız olmaları halinde iş sağlığı ve güvenliği sıkça sorulan sorular arasında yer alan “Sınava kaç kez girebiliriz?” sorusunu sorsa da bu sınava sınırsız giriş hakkı olduğunu söylemek mümkündür.

Kategoriler


Bu Kategorideki ilgili yazılar